ЗМІ – це провідник між громадськістю та державним апаратом. Діяльність державних службовців може бути прозорою та відкритою.

Що змінилося за рік після візиту Президента України на Харківщину в лісах регіону? Які дії вживає Інспекція щодо збереження лісових масивів? Чому так склалося і хто несе відповідальність за незаконні рубки лісу?

Ці та інші питання поставили в.о. начальниці Державної екологічної інспекції у Харківській області Інесі Сосіній в ефірах телерадіокомпанії «Харків – Суспільне», на радіостанції «Українське радіо. Харків», та на каналі «АТН Харьков».

Ліс — це не тільки деревина, а ще й багато інших цінних речей – це домівка для тварин і рослин, це прохолода, яку ми отримуємо у спеку, це регулювання клімату, очищення повітря, поповнення річкового стоку, стабілізація ґрунтів, рекреація і багато іншого, що приносить нам користь. Проте рубки лісу тривають й, на жаль, станом на сьогодні мало, що змінилося в лісах Харківщини в порівнянні з минулим роком.

«Деякі керівники лісгоспів знову вибрали позицію недопущення інспекторів до перевірок, причина - COVID-19 (що є не дуже зрозумілим, бо перевірка буде відбуватися на свіжому повітрі та з дотриманням карантинних норм).  - зазначає в інтерв’ю Інеса Сосіна. – Незважаючи на перешкоджання й недопуск, Інспекцією, на території одного з лісництв, зафіксовано факт незаконної розробки піщаного кар’єру.»

Зазначимо, що перевірки бувають плановими (тобто періодичні перевірки, дата проведення яких відома заздалегідь, і під час яких перевіряються всі аспекти діяльності підприємства (лісокористувача)) та позаплановими (коли перевіряються конкретні факти). Планові перевірки в цьому році у зв’язку з пандемією скасовані й Інспекція здійснює державний нагляд контроль шляхом позапланових заходів. Підстави для проведення позаплану:

1) за заявою підприємства (лісгоспу);

2) відповідно до рішення суду;

3) згідно із заявою фізичної особи про порушення її прав за погодженням ДЕІ України;

4) перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю) та інші.

   «До Нас надходять сотні звернень від громадян, які занепокоєні незадовільним станом навколишнього природного середовища. Небайдужість громадськості – це важливий фактор у побудові гідної для благополучного життя держави. – наголошує в.о. керівника Екоінспекції – Звертайтеся до Інспекції, якщо Ви бачите порушення вимог природоохоронного законодавства в будь-який зручний для Вас спосіб. На нашому сайті khark.dei.gov.ua  є контактна інформація та приклад належного оформлення звернення.»

   Бажаючим переглянути ефір програми «Тема дня» пропонуємо перейти за посиланням https://goo.su/1NBA

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці