Екоінспекція підтримала виставку робіт екологічного спрямування у Харківській муніципальній галереї

Державна екологічна інспекція у Харківській області стала партнером мистецького проєкту Nude львівської художниці Василини Буряник, презентація якого відбулася 10 липня у Харківській муніципальній галереї.


«Мистецтво — ще один шлях до сердець людей, через який можна розповідати про важливість екології», — заявила на відкритті в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Інеса Сосіна, яка побувала на виставці однією з перших.

Екологія — найважливіша тема у творчості Василини Буряник. Так, восени 2019 року на Другій Бієнале молодого мистецтва, яка проходила у Харкові, авторка показала серію інсталяцій «Фрагменти організмів». Тоді інспекція вперше підтримала виставку Василини Буряник. Цьогорічна виставка — вже другий спільний проект екоінспекції та художниці.

У «Фрагментах організмів» зникаючи тварини з Червоної книги були представлені немов експонати природознавчого музею, фрагменти раніше живих істот у формаліні, доля яких віддана на розсуд глядача. Завдяки цим об'єктам художниця намагається застерегти людину від наслідків в майбутньому, де на бурого ведмедя чи плямисту саламандру можна буде подивитися виключно у музеї.

У новій серії Nude вона розвиває цю думку: людина, яка є частиною природи, так само беззахисна перед нею, вважає Василина Буряник. «Подивіться на сьогоднішню пандемію — ми нічого не можемо протиставити істоті, яка в мільярди разів менша за нас», — говорить художниця.




У її новому проєкті Nude художні образи природи перетинаються з зображенням людського тіла. Художниця проводить паралель між підземними водами та судинною сіткою, співставляє нервові закінчення з кореневищами рослин. Використовуючи властивості текстилю й освітлення, Василина Буряник намагається зробити пласке зображення трьохвимірним, створює багатошарові панно, які глядач може споглядати наскрізь, немов вітражі.

Власне бачення беззахисності та вразливості людського тіла і природи авторка втілила в улюбленому матеріалі — нейлоні, який порівнює зі шкірою. Світло художниця задіяла, щоб підсилити враження: коли приміщення освітлене, видно фактурність текстилю, коли світло вимкнене, а світиться лише панно, видно шви, які були непомітні раніше. Тому на час виставки галерея занурилась у сутінки.

Інеса Сосіна закликає всіх, кому небайдужі екологія та природа, завітати на виставку і надихнутись роботами Василини Буряник. “Особливо сьогодні, коли ми наочно бачимо взаємозв’язок між навколишнім середовищем і людиною, треба замислитись над своїми діями, треба подбати про природу”, — вважає очільниця Інспекції.

?Довідка

Василина Буряник — українська художниця, живе і працює у Львові. Народилася у 1985 році, у 2004 закінчила Ужгородський коледж мистецтв ім. А. Ерделі, у 2010 році закінчила Львівську національну академію мистецтв (кафедра художнього текстилю).

Перша персональна виставка Василина Буряник під назвою «Жанри» пройшла у 2003 році в Ужгороді. З того часу художниця прийняла участь у 20 виставках та пленерах. Вона — учасниця Всеукраїнської бієнале «Текстилізм-8» (Львів, 2011) та Другої національної Бієнале молодого мистецтва (Харків, 2019).

Перше знайомство харківського глядача з авторкою відбулося у травні 2017 року, коли її робота «Планктон» брала участь у кураторському проєкті Олеся Томаха «Aspiration /Придих» в Муніципальній галереї.

Василина — лауреатка Всеукраїнського конкурсу Друга національна Бієнале молодого мистецтва (Харків, 2019), учасниця стипендіальної програми «Gaude Polonia» (Варшава, 2013).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці