6 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ДІЙ ЗА ЗАБОРОНУ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

75 років тому американська авіація здійснила атомне бомбардування японського міста Хіросіма. Це було перше в історії застосування ядерної зброї проти людей.

6 серпня на Хіросіму була скинута атомна бомба Little Boy (“Малюк”) з урановим зарядом, тротиловий еквівалент якого складав близько 20 тисяч тонн. Бомба вибухнула на висоті 600 метрів. Унаслідок миттєво загинули тисячі людей. У радіусі чотирьох кілометрів від епіцентру вибуху протягом багатьох годин тривали пожежі. Колосальних збитків було завдано і здоров'ю громадян, і довкіллю.

Через 10 років в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. Відтоді місто, постраждале від атомного бомбардування, стало символом боротьби проти зброї масового знищення, а День Хіросіми став відзначатися міжнародним співтовариством як Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.

Ядерна зброя вважається найбільш небезпечною з усіх видів зброї. На сьогоднішній день більшість країн припинили здійснювати ядерні вибухи, проте лабораторні випробовування тривають і надалі.

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до міжнародного Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Цими діями було затверджено, що Україна має наміри повністю позбутися ядерної зброї та використовуючи надалі атомну енергію винятково у мирних цілях.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці