29 СЕРПНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДІЙ ПРОТИ ЯДЕРНИХ ВИПРОБУВАНЬ

29 серпня ця дата покликана активізувати зусилля усіх держав світу, ООН, міжурядових та неурядових організацій в справі припинення ядерних випробувань. Це необхідна умова для створення безпечного світу.

Саме 29 серпня 1991 Указом Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва було офіційно закрито Семипалатинський випробувальний полігон, що стало початком процесу відмови країни від одного з найбільших в світі арсеналів ядерної зброї.

Колишній Семипалатинський ядерний полігон був створений в 1948 році спеціально для проведення випробувань першого радянського ядерного пристрою. Він став другим найбільшим ядерним полігоном на Землі і четвертим ядерним арсеналом в світі.

З 1949 року по 1989 рік на Семипалатинському ядерному полігоні було здійснено не менше 468 ядерних випробувань.

Сумарна потужність ядерних зарядів, випробуваних за 1949-1963 роки на Семипалатинському полігоні, в 2,5 тисячі разів перевищила потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму. За межі полігону вийшли радіоактивні хмари 55 повітряних і наземних вибухів і газова фракція 169 підземних випробувань. Саме ці 224 вибухи зумовили радіаційне забруднення всієї східної частини території Казахстану.

Незабаром після проголошення Казахстану незалежною державою Президент Нурсултан Назарбаєв підписав указ про закриття полігону.

Постраждалими від випробувань на полігоні офіційно визнані близько 1,3 мільйона чоловік. Саме під Семипалатинськом як і раніше висока смертність, критичний рівень онкологічних захворювань, багато дітей народжуються з патологіями, середня тривалість життя не перевищує 40-50 років.

На території України таких випробувальних вибухів було два – у 1972 році (Красноградський район Харківської області) та в 1979 році (шахта Юнком на Донеччині).

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань покликаний на більш активне інформування людей про наслідки випробувальних вибухів ядерної зброї та будь-яких інших ядерних вибухів і необхідності їх припинення.

У преамбулі резолюції Генасамблеї ООН відзначається, що "необхідно докладати всіх зусиль, щоб покласти край ядерним випробуванням і тим самим запобігти спустошливим і згубним наслідкам для життя та здоров'я людей і навколишнього середовища. Повне припинення ядерних випробувань є одним з ключових засобів досягнення мети побудови світу, вільного від ядерної зброї ". Вперше Міжнародний день дій проти ядерних випробувань було проведено в 2010 році. З тих пір щорічно цей День відзначається проведенням в усьому світі симпозіумів, конференцій, виставок, конкурсів, публікацій, інформаційних передач, лекцій в академічних інститутах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці