Випалювання стерні - загроза довкіллю

Державна екологічна інспекція у Харківській області попереджає: випалювання рослинності та її залишків шкодить навколишньому середовищу і тягне адміністративну відповідальність.

Під час горіння рослинності знищуються усі корисні мікроорганізми ґрунту і верхній найбільш родючий шар чорнозему, який довго відновлюється. На природних ділянках вогонь пошкоджує насіння трав’янистих рослин, нижні частини дерев і кущів, а знищення природної трав’яної підстилки призводить до збільшення промерзання ґрунту зимою в 2-4 рази.

До того ж, в результаті пожежі в атмосферу потрапляють шкідливі речовини, які спричиняють захворювання дихальних шляхів у людей. Разом із стернею може загорітися лісосмуга, ліс, розміщені неподалік будинки і стихійні сміттєзвалища. Неймовірний сморід, спричинений викидами важких металів та інших небезпечних речовин, призводить до ракових захворювань у людей і завдає непоправної шкоди довкіллю. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря підіймається близько 9 кг. мікрочастинок пилу. До їхнього складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, з димом у повітря вивільняються діоксани – дуже небезпечні для людини речовини.

Крім того, спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, може спричинити руйнівні наслідки для населених пунктів, промислових підприємств тощо.

Самовільне випалювання рослинності та її залишків карається за ст.ст. 77, 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладання штрафу більш ніж 3 тисяч гривень.

Інспекція закликає місцеві органи влади, робітників сільгосппідприємств, інших організацій, населення не допускати випалювання сухої трави й поживних залишків на полях, бути особливо обережними у поводженні з вогнем в лісових масивах, хлібних ланах чи поблизу них, адже наслідки можуть бути непередбачуваними.



‼️Сьогодні в Харківській області величезне згарище! Поблизу села Гороб'ївка на території близько 500 гектарів горить лісова підстилка. 20 домоволодінь знищено вогнем. У Чугуївському районі село Калугіно-Башкирівка горіла лісова підстилка на території 30 га. З метою недопущення погіршення стану навколишнього середовища Інспекцією було організовано виїзд до Чугуєво-Бабчанського лісгоспу. Зазначена ситуація перебуває на контролі Інспекції.





Дбайте про стан навколишнього природного середовища! Пам’ятайте, що природа потребує нашого захисту і ощадливого ставлення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці