Залишати після себе сміття – це наче смітити у власному домі

У жовтні  поточного року держекоінспекторами було здійснено позаплановий захід обстеження території ЗОЛОЧІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ (ЗОЛОЧІВСЬКОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ) ЗОЛОЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, з метою перевірки фактів викладених у зверненні громадянина.

Зазначимо, що з початку 2020 року на адресу Інспекції надійшло понад 40 звернень від небайдужих громадян, в яких повідомлялося про утворення сміттєзвалищ на території Харківській області.

В ході проведення перевірки було обстежено 11 старостинських округів Золочівської селищної ради Золочівського району Харківської області. На момент обстеження на території Світличнянського, Олександрівського, Одноробівського Першого старостинських округів Золочівської селищної ради були виявлені несанкціоновані сміттєзвалища. Морфологічний склад смітника складається з поліетиленових пакетів, пластикових пляшок, ТПВ, скляних пляшок, залишків пропіленових мішків, гілля, опалого листя тощо.






Довідка:

Основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — непоновлювального природного джерела. У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини.

За порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме поводження з відходами, держекоінспекторами до адміністративної відповідальності були притягнуті посадові особи селищної ради (ОТГ) на загальну суму 7 тис. 650 грн. Також голові Золочівської СР (Золочівської ОТГ) було надано припис щодо вдосконалення та приведення до належного екологічного стану підконтрольних йому територій.

Відходи, які не мають власника або власник яких невідомий, вважаються безхазяйними. А відповідальність за ліквідацію, утвореного внаслідок таких відходів, сміттєзвалища «лягає на плечі» органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування (ст. 20, 21 ЗУ «Про відходи»). 






І все ж таки, навіть коли відповідальних знайдено, Інспекція  звертається до громадян:

«Що кожен з нас може зробити для зменшення сміття в селі чи місті?

-не викидати сміття будь-де;

- використовувати не поліетиленові пакети, а сумки, паперові пакети;

- упроваджувати в повсякденне життя сортування сміття для подальшої переробки;

- не використовувати пластиковий посуд.

Це мінімальні заходи, але якщо їх додержуватися, стане чистіше.

А чистота природи – це чистота нашого повітря, чистота землі та води, це чистота душі! Пам’ятаймо це!»  

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці