Екологічна інспекція Харківської області – робота державного органу «всередині»

Ми часто пишемо про результати проведених перевірок, про збитки, штрафи, опубліковуємо звіти за певний період - про зовнішній результат роботи державного органу, але про те як робота йде «всередині» організації ще інформації не було.

Якщо Ви побачили порушення природоохоронного законодавства, то Ви пишете звернення (скаргу) в екологічну інспекцію вашого регіону. Що відбувається далі?

Ваше звернення надходить на реєстрацію в сектор документування та контролю Інспекції, після цього керівництво Інспекції направляє, відповідно до ресурсу за яким порушено питання, звернення до інспекційного відділу.

 

Природні ресурси — це сукупність об'єктів та систем живої та неживої природи, компоненти природного середовища, що оточують людину, які використовуються в процесі суспільного виробництва для задоволення матеріальних і культурних потреб людини та суспільства. Природні ресурси класифікують за різними критеріями: приналежністю до тих чи інших компонентів природи (мінеральні, кліматичні, лісові, водні тощо); можливістю відтворення в процесі використання — на вичерпні (поновлювані й непоновлювані) і невичерпні та ін. До природних ресурсів входять сонячна енергія, атмосфера, гідросфера, наземна рослинність, ґрунт, тваринний світ, ландшафт, корисні копалини.

Ресурс - це напрямок, в якому виявлено порушення - це несанкціоновані звалища, забруднення атмосферного повітря, незаконний видобуток піску в кар'єрі, вирубка лісу, браконьєрство, забруднення води і т.д.

На сайті Інспекції є розділ «структура», де вказані керівництво Інспекції, всі відділи та сектори, які працюють для підтримки сприятливої екологічної та соціальної обстановки в регіоні, для збереження навколишнього середовища, підтримки різноманіття флори і фауни.

 

Після процедури визначення ресурсного напрямку, Ваше звернення надходить до відповідного інспекційного відділу. Інспектори для проведення позапланової перевірки повинні отримати згоду від центрального органу - Державної екологічної інспекції України.

Найчастіше, якщо звернення оформлено правильно (приклад оформлення також є на сайті в розділі «зв’язки з громадськістю») інспектори отримують згоду і виходять на перевірку. Тривалість заходів державного нагляду регулюється законодавством України. Після цього інспектор оформлює акт перевірки, в якому фіксуються порушення природоохоронного законодавства. Але, на жаль, іноді трапляються й акти недопущення до перевірки, що не дає в повній мірі виконати свої повноваження інспекторам та вирішити порушену Вами нагальну проблему.  І ось протягом 30 днів, так як по ЗУ "Про звернення громадян" саме такий термін розгляду Вашого звернення, інспектор дає Вам письмовий звіт про виконану роботу.

На цьому прикладі ми надали інформацію про те, що ж відбувається після того як Ви написали звернення. Зазначимо, що на адресу Інспекціі за січень - жовтень 2020 року надіслано 389 звернень від громадян. Інспекція працює для Вашого екологічного благополуччя. Для забезпечення тривалого благополучного існування живої природи.

Також, звертаємо увагу, наша Інспекція активно взаємодіє із засобами масової інформації регіону (відділ організаційно-аналітичної діяльності, взаємозв'язку з громадянами та ЗМІ).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці