18 березня - Всесвітній день переробки

Всесвітній день переробки вперше виник в 2018 році під егідою фонду Global Recycling Foundation.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути трагічними для людства.

З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економічно, одночасно шукаючи їм альтернативу і займаючись вторинної переробкою вже використаної сировини.

З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі з-за величезних гір промислового і побутового сміття. Люди викидають тони поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще - переробляти, даючи вже використаній сировини друге життя.

В Україні поки що немає державної програми, яка б зобов’язувала сортувати сміття. Але невідсортоване сміття гниє на сміттєзвалищах, забруднює землю та океани, руйнує екосистеми. Сортування допоможе перетворити його на ресурс: робити з нього речі чи енергію, та зменшити кількість сміттєзвалищ.

Цікаво:

Хто в світі успішно переробляє сміття і в кого вчитися?

Згідно з останніми даними Євростату, найбільше відходів перероблюють у Німеччині — 67%. Ще 31% використовують для виробництва електроенергії та 2% — захоронюють на полігонах.

До 1990-х у Німеччині існувало 8 тисяч сміттєзвалищ. Тоді у країні запровадили державну систему збирання та переробки сміття. Компанії виробляють упаковку і вказують, що після використання її можна переробити, а не викинути.

Таку упаковку позначають «зеленою крапкою». Так у країні зменшують кількість сміття, яке потрібно вивозити на сміттєзвалища.

У Німеччині з’явилося декілька різновидів контейнерів для сміття: синій для паперу, жовтий для упаковки з «зеленою крапкою» та для пластику, коричневий для органічних відходів.

 

Контейнери для скла мають різне маркування: зелений бак — для кольорового скла, зелений з білою смугою — для безбарвного.

У 2005 році в Німеччині заборонили вивозити на сміттєзвалища невідсортоване сміття. Відходи відвозять на полігони, якщо перед тим їх визнали непридатними для переробки чи спалювання.

У Німеччині існує 5 типів сміттєзвалищ, у залежності від виду непереробних відходів. Згідно з порталом статистики Німеччини, у 2017 році у країні було 1100 сміттєзвалищ, 144 для побутових відходів. (https://hromadske.ua/)

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці