ОПУСТЕЛЮВАННЯ – ЕКОЛОГІЧНА ПРОБЛЕМА, ЯКУ НЕОБХІДНО ПОПЕРЕДИТИ

Щорічно 17 червня у світі відзначається Всесвітній день боротьби із опустелюванням та посухами. Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 р. Тоді ж була прийнята і Конвенція ООН про боротьбу зі опустелюванням.

Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі зі опустелюванням і наслідками посух.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища у посушливих, напівпосушливих і сухих районах у результаті дії різних факторів, включаючи зміну клімату і діяльність людини.

Краще попередити опустелювання ґрунтів, аніж потім боротися з проблемами деградації земель.

До основних причин опустелювання належать водний дефіцит, тривала посуха, надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів, збільшення поголів'я худоби, вирубка лісів, соленакопичення, вітряний клімат, низький рівень ґрунтових вод, помилки у веденні сільського господарства, надмірне осушення дрібних водойм для зрошення угідь і для підтримки рибних господарств.

Для Харківщини проблема полягає в тому, що опустелювання - це не природне явище, а штучне, через різноманітні антропогені чинники, а саме пов'язані з деградацією ґрунтів, підвищеним рівнем розораності сільськогосподарських угідь до 70%, порушенням науково-обґрунтованих сівозмін, забрудненням ґрунтів важкими металами у тому числі внаслідок впливу основних забруднювачів області. Це призводить до підвищення підкислення, осолонцювання, засолення, підтоплення ґрунтів, тобто явища які виникли під впливом природних змін, але в основному антропогенних чинників.

Боротьба з опустелюванням включає в себе діяльність, яка є частиною комплексного розвитку земельних ресурсів у посушливих районах в інтересах стійкого розвитку і яка спрямована на:

-запобігання і/чи скорочення масштабів деградації земель;

- відновлення частково деградованих земель;

- відновлення потерпілих від опустелювання земель;

Основним напрямком з охорони земель, підвищення родючості ґрунтів і економії енергоресурсів повинні стати впровадження нових технологій вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих, проведення робіт по вилученню з інтенсивного обробітку малопродуктивних, ерозійно-небезпечних земель, впровадження   ґрунтозахисно-меліоративної та агроландшафтної організації  території.

З метою боротьби з посухами на території області необхідно впроваджувати зрошування та меліорацію. Важливим аспектом у вирішенні даної проблеми є збільшення площі природно-заповідного фонду. Розвиток природно-заповідного фонду України на сьогоднішній день є одним із пріоритетних завдань країни. Об’єкти природно-заповідного фонду створюються з метою збереження і відтворення цінних природних комплексів, а на їх територіях обмежуються чи забороняються певні види господарської діяльності та встановлюється заповідний режим.

В межах компетенції Інспекція прикладає максимум зусиль для мінімізації причин, які призводять до опустелювання земель Харківської області.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці