7 ЛИПНЯ – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОЇ СПРАВИ

7 липня  в Україні відзначається професійне свято – День працівника природно-заповідної справи. Розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики.



Розвиток природно-заповідної справи є одним з провідних напрямів екологічної стратегії Харківської області.

Практика свідчить, що заповідання, як метод територіальної охорони природи, на сьогодні залишається головною гарантією збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів і є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля. Заповідні об’єкти слугують природною базою для екологічного моніторингу за природними і антропогенними змінами у довкіллі, а також місцем екологічної освіти.

Унікальні цінні природні територіальні комплекси зосереджені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду області, найцікавішими з яких є: національний природний парк “Гомільшанські ліси”, регіональні ландшафтні парки “Великобурлуцький степ”, “Печенізьке поле” та “Ізюмська лука”; ботанічний сад Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, Харківський зоопарк. Неповторні територіальні комплекси Харківщини – це Гомільшанські ліси, Дворічанський та Слобожанський природні парки, які в недалекій перспективі будуть віднесені до НПП України.

Пам’ятаймо, що використовуючи природні ресурси і дбаючи про їх відновлення, треба думати не лише про задоволення власних потреб, але й потреб наступних поколінь. В цьому полягає історична мудрість народу, який дбає про майбутнє. Надійне збереження довкілля буде забезпечене тоді, коли за справу охорони природи вболіватиме широка, екологічно свідома і відповідальна громадськість.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці