ПОСАДОВІ ОСОБИ ПІДПРИЄМСТВ ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ ПРОВЕДЕННЮ ЗАХОДІВ ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ

Державною екологічною інспекцією у Харківській області (далі – Інспекція) було розглянуте звернення організатора екоакції «Чисті Уди» гр. П. щодо скидання Покотилівською каналізаційною насосною станцією нечистот у річку Уди по яру, який проходить через садівниче товариство ім. Мічуріна.

Інспекцією було встановлено, що балансоутримувачем Покотилівської каналізаційної насосної станції є КП «ТЕПЛОВОДОПОСТАЧАННЯ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ» (далі – КП «ТВСР») та отримано погодження на проведення позапланової перевірки вказаного підприємства в межах питань, порушених у зверненні.

 Державні інспектори 28.09.2021р. прибувши за юридичною адресою  суб’єкта господарювання, з’ясували, що за цією адресою розташований лише абонентський відділ КП «ТВСР», працівники якого повідомили, що керівництво підприємства перебуває у іншому приміщенні за іншою адресою.


Прибувши за вищевказаною адресою, співробітники Інспекції проінформували присутніх на місці працівників КП «ТВСР» про підстави прибуття та необхідність зустрічі з керівництвом або уповноваженою посадовою особою підприємства для вирішення організаційних питань проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства. За інформацією працівників підприємства (юриста та бухгалтера) директор КП «ТВСР» знаходився у від`їзді, а заступник директора перебував на виїзді. Визначити час та місце можливої зустрічі з заступником директора КП «ТВСР» в телефонній ромові з останнім Інспекції не надалось можливим, оскільки вказана посадова особа повідомила про зайнятість виконанням своїх посадових обов’язків на об’єктах.

Про ситуацію, що склалася, представники Інспекції в телефонному режимі проінформували заступника Височанського селищного голови та просили сприяння селищної ради у вирішенні питання організації здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю). Однак, питання так і залишилось не вирішене, прохання Інспекції з боку Височанської селищної ради було проігнороване.

Враховуючи відсутність зворотного зв’язку з боку КП «ТВСР» та Височанської селищної ради, з метою перевірки фактів, викладених у зверненні гр. П., Інспекцією було прийняте рішення щодо проведення візуального обстеження території поблизу Покотилівської каналізаційної насосної станції.


В ході обстеження на відстані приблизно 200-300м. від Покотилівської каналізаційної насосної станції було виявлено земляну канаву (яр), у якому розташовано 2 залізобетонних кільця (діаметром приблизно 1,5 м.), розміщених вертикально на поверхні землі, до 1 з них з-під землі потрапляє рідина невідомого походження з неприємним запахом, характерним для каналізаційних стічних вод. Далі , з іншого боку візуально спостерігається витікання цієї рідини далі у яр по рельєфу місцевості. На час обстеження джерело потрапляння стічних вод до залізобетонного кільця виявити не надалось можливим. За інформацією місцевого жителя, що мешкає біля Покотилівської каналізаційної насосної станції, дані споруди є колишнім каналізаційним колектором Покотилівської каналізаційної насосної станції, виведеним з експлуатації. 


Також, присутній при обстеженні громадянин проінформував Інспекцію про те, що така ситуація спостерігається досить тривалий час, витікання стічних вод відбувається переважно у вихідні дні та в разі аварійних ситуацій на іншій гілці каналізаційної мережі (введеної в експлуатацію замість вищевказаної).


У місці витоку рідини невідомого походження відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції були відібрані проби ґрунту для проведення досліджень на вміст у них забруднюючих речовин. Також, відібрані проби рідини, на витоку її з бетонного кільця на поверхню ґрунту, для визначення можливого походження рідини. Наразі дослідження відібраних проб ще тривають. За результатами обстеження Інспекцією складений відповідний акт.


В зв’язку з тим, що станом на 15 год.00 хв. керівник або уповноважена посадова особа КП «ТВСР» були відсутні, на місце події були викликані правоохоронні органи (за телефоном 102) для сприяння у виконанні Інспекцією своїх повноважень. Однак, здійснити позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства  КП «ТВСР» Інспекції не надалось можливим.

За фактом недопущення до перевірки на КП «ТВСР» Інспекцією був складений відповідний акт. При недопущенні були присутні представники Головного управління національної поліції у Харківській області. Вищевказані матеріали були направлені до правоохоронних органів для вжиття заходів реагування в межах компетенції. На даний час інформація щодо результатів розгляду матеріалів до Інспекції не надходила.

Слід зауважити, що в телефонній розмові представника Інспекції з керівником КП «ТЕПЛОВОДОПОСТАЧАННЯ» останній поводив себе неетично, розмовляв на підвищених тонах, зухвало, агресивно, без належної поваги у відношенні представників органу державного нагляду (контролю).

Таку позицію посадової особи підприємства комунальної власності, створеного Височанською селищною радою з метою забезпечення надання населенню комунальних послуг з водопостачання та водовідведення, тобто організації, діяльність якої пов’язана із створенням сприятливих умов проживання та санітарно-екологічного стану населеного пункту, Інспекція вважає неприпустимою та такою, що перешкоджає органам державного нагляду (контролю) виконувати свої повноваження щодо збереження довкілля у природному стані.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці