ВПЛИВ НА ДОВКІЛЛЯ ВІД ОБРОБКИ МЕТАЛУ!

До Державної екологічної інспекції у Харківської області протягом 2018-2019 років неодноразово надходять колективні звернення мешканців вул. Залютинської та вул. Земовської м. Харкова про погіршення умов проживання, внаслідок забруднення атмосферного повітря при здійсненні господарської діяльності ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ПРОММЕТСПЛАВ» (далі – ТОВ «ПРОММЕТСПЛАВ»).

ТОВ «ПРОММЕТСПЛАВ»  здійснює свою діяльність на території ДП «ХАРКІВСЬКИЙ МЕХАНІЧНИЙ ЗАВОД» за адресою: м. Харків, вул. Залютінська, 6 і спеціалізується на переробленні всіх видів алюмінієвої сировини.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації  ТОВ «ПРОММЕТСПЛАВ» має дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами від 31.10.2016р. №6310137200-2687.

Комісією, у складі представників Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, Харківської міської ради було здійснено виїзд за місцем розташування                                           ТОВ «ПРОММЕТСТПЛАВ».

За результатами розгляду документів, наданих на розгляд комісії, та іншої інформації, отриманої від уповноважених органів, було встановлено факт навмисного надання до Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації недостовірних даних в заяві про видачу документів дозвільного характеру та документах, які додаються до неї, що є однією із підстав для анулювання документів дозвільного характеру відповідно до п. 7 ст. 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Проте, здійснення функцій державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктом господарювання вимог природоохоронного законодавства на території Харківської області покладено на Інспекцію.

Так, Інспекцією, в межах розгляду колективних звернень мешканців вул. Залютинської та вул. Земовської, відповідно до вимог  ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», неодноразово було здійснено виїзд за адресою: вул. Залютинська, 6, м. Харків, 61174, з метою здійснення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у діяльності ТОВ «ПРОММЕТСПЛАВ».   Однак,  зазначеним підприємством, не маючи на те законних підстав, навмисно не було допущено державних інспекторів до перевірки.

Через недопущення державних інспекторів до перевірок, Інспекція не мала можливості  виконати свої повноваження у повному обсязі, про що було неодноразово проінформовано Холодногірський ВП ГУНП в Харківській області з метою вжиття відповідних заходів реагування по кожному факту.

Також, слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» діяльність пов’язана з  чорною та кольоровою металургією  (з використанням руди, збагаченої руди чи вторинної сировини, із застосуванням металургійних, хімічних або електролітичних процесів) відноситься до першої категорії видів планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля.

Здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження такої планованої діяльності.

 Відповідно до ст. 50 Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці