ПРОМИСЛОВЕ ЗАБРУДНЕННЯ ВИМІРЯЛИ ЕКОЛОГИ В М. ХАРКІВ

        До Державної екологічної інспекції у Харківській області (далі-Інспекція) неодноразово зверталися стурбовані жителі Новобаварського району м. Харків щодо незадовільного стану довкілля.

        Однак, у зв'язку із недопущенням Інспекції на перевірки суб'єктами господарювання, які знаходяться уздовж Карачівського шосе, інспектори не мали змоги встановити або спростувати факти порушення вимог природоохоронного законодавства та забруднення довкілля, викладених у зверненнях.


      

   Інспекторами 01 жовтня 2019 року було проведено обстеження території навколо Карачівського шосе, а саме здійснено відбір проб ґрунту та поверхневих вод для визначення наявності забруднюючих речовин.



        


        

          За попередніми результатами досліджень проб води у річках Лопань та Уди Інспекція виявила наступні хімічні речовини: амоній сольовий, залізо (загальне), нітрити, нітрати, хлориди, сульфати, фосфати та інші. Показники визначені.



        Зазначимо, щорічно у водні басейни річок України потрапляють тисячі хімічних речовин, багато з яких представляють собою нові хімічні сполуки. У воді можуть бути виявлені підвищені концентрації токсичних важких металів (кадмій, ртуть, свинець, хром), пестициди, нітрати і фосфати, нафтопродукти, поверхнево-активні речовини, лікарські препарати й гормони, які чинять негативний вплив на екосистеми та здоров'я людини.

        Як міняти ситуацію, зрозуміло – модернізувати обладнання та технології. А поки вимальовується тривожна картина впливу промислового забруднення на навколишнє середовище.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці