Інспекторами здійснено відбір проб ґрунту навколо Карачівського шосе

Відбирання проб ґрунту є важливим для його дослідження, яке полягає у визначенні поширення і ступеня забруднення ділянки, що досліджується. Основними шляхами надходження забруднення до ґрунту є вітрове перенесення пилу, аерозолів, перенесення речовин у розчиненому вигляді з поверхневими та ґрунтовими водами, випаровування, фотодеградація. З ґрунту забруднювальні речовини можуть переміщуватись у поверхневі води, продукцію сільськогосподарської діяльності (рослинницьку та тваринницьку), з пилом - у повітря, саме тому дуже важливим є встановлення та дотримання чітких вимог відбирання проб. (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0030388-16)

Перед початком відбирання проб ґрунту необхідно скласти карту місцевості із зазначенням основного джерела забруднення і вибрати місце для пробної ділянки. Джерелами забруднення можуть бути викиди від димових труб, аварійні несанкціоновані викиди, випадкові викиди, відвали відходів, викиди з промислових майданчиків, суттєві витоки з магістралей стічних вод та інших трубопроводів. 

Інспекторами 01 жовтня 2019 року було проведено обстеження території навколо Карачівського шосе, а саме здійснено відбір проб ґрунту та поверхневих вод для визначення наявності забруднюючих речовин, як зазначалося раніше.

За попередніми результатами досліджень проб ґрунту відібраних в районі Карачівського шосе м. Харків Інспекція виявила наступні хімічні речовини: залізо (рухомі форми), сульфати, нітрати, амоній (обмінний), фосфор (рухомі форми) та неполярні вуглеводні ( або нафтопродукти). Показники визначені.

  Діяльність промислових підприємств, автомобільні вихлопи та інші атрибути цивілізації, на жаль, негативно відбиваються на стані екології та якості ґрунтів, зокрема. Досить серйозною є проблема забруднення грунтів важкими металами. Термін «важкі метали» використовують для металів питома вага яких перевищує 5 г / см3, наприклад до ВМ відносяться хімічні елементи з атомною масою більше 50 (V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Mo, Cd, Sn, Hg, Pb, Bi та ін.). Контроль за станом ґрунтів вкрай важливий, особливо з огляду на зростаючи з кожним роком антропогенні навантаження. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці