5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

2020 рік вніс корективи в наше звичне життя. Ми навчилися бути терплячими, більш турботливими та спокійними. Почали більше часу проводити дома з рідними. Більше читати та саморозвиватися.

Тому Інспекція підготувала в цьому році до дня Охорони навколишнього природного середовища пізнавальний матеріал, який охоплює окремі аспекти міжнародно-правового регулювання проблем втрати біологічного різноманіття, лісів, боліт, луків та розкриє тему захисту тварин. Література та відеоролики будуть цікавими для кожного екосвідомого громадянина нашого регіону.

Втрати біорізноманіття. Це одна з глобальних екологічних проблем. Діяльність людини порушила стан довкілля, в тому числі безпрецедентно скоротила частку територій, зайнятих природними екосистемами, які є середовищем існування більшості біологічних видів. Головними факторами впливу людини на біорізноманіття є деградація і фрагментація природних екосистем, забруднення довкілля, глобальні зміни клімату, поширення чужорідних видів та промислове вилучення видів з природи.

Багато хто вважає, що оптимальним шляхом збереження природи є припинення втручання людини в її процеси. Але зауважимо, що є такі професії як інспектори (або охоронці) навколишнього природного середовища, робітники об’єктів пзф, лісники, тощо, без їх впливу на природу, окремі природні комплекси не могли б ефективно функціонувати та навіть існувати.

Пропонуємо до читання наступну літературу для Вашої екообізнаності:

1. Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі
2. Конвенція про охорону біологічного різноманіття
3. Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів
4. Всеєвропейська стратегія збереження біологічного та ландшафтного різноманіття

Тварини завжди відігравали велику роль у житті людини – як мисливська здобич, джерело їжі, шкіри, хутра, шерсті, жиру, об’єкти тваринництва, як тяглові і в’ючні тварини, матеріал для виготовлення медичних препаратів і прикрас, учасники вистав, в’язні звіринців, хатні тварини, мешканці зоопарків, шкідники народного господарства, джерела епідемій та різноманітних захворювань, найближчі друзі, члени сім'ї, герої літературних творів, кінематографу, пісень, символи, талісмани, втілення богів.

Сьогодні ми засуджуємо вирубування лісів, знищення місць існування рідкісних видів флори та фауни, однак самі живемо на територіях, які декілька сотень років тому були недоторканими та сповненими життя. Звичайними видами були зубри, лосі, олені, тарпани, сайгаки, ведмеді, рисі, вовки, росомахи та інші тварини. Ми перетворили свою країну на сільськогосподарські угіддя, міста, села та промислові підприємства. Ми винищили більшу частину диких тварин, занесли їх в червону книгу та загнали в "резервації" в заповідниках та національних парках.

Однак це не зупинило людей. Тварин продовжують вбивати та використовувати заради розваг, хутра, виловлювати на продаж, тренувати для цирків, тримати в клітках, а також викидати на вулицю, як непотріб, прирікаючи їх на безпритульне життя або смерть, від хвороб, холоду та голоду…

Підбір наступної літератури буде корисним для захисників тварин:

1. Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження" 

2. Закон України “Про тваринний світ” 

3. Закон України “Про Червону книгу України” 

4. Правила і норми утримання дельфінів в неволі 

5. Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах 

6. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення 

7. Правила використання тварин у видовищних заходах 

        На завершення пропонуємо переглянути фільм Ліс (2012) Фільм  про те, як в природі все бездоганно та гармонійно влаштовано. Але людина – це також частина природи. Не забуваймо про це!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці