ПІДГОДІВЛЯ ДИКИХ ТВАРИН НА ТЕРИТОРІЇ МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

    Хоч весна вже господарює, але для лісових мешканців ще триває зимовий період. Тому для них це час суворих випробувань на виживання внаслідок нестачі кормів: листя з дерев і кущів опало, пожухла трава сховалась під сніговою товщею, і прогодуватись стає дуже важко. Підгодівля диких тварин взимку відіграє дуже важливу роль у збереженні їх популяцій. В першу чергу це стосується великих ссавців, адже чим більша тварина – тим більше їжі їй потрібно.

     Щоб допомогти їм пережити зимову нестачу кормів співробітники мисливських господарств мають заготовляти сіно, віники з гілок листяних порід дерев, кукурудзу, корнеплоди, тощо. Після утворення снігового покриву все це має періодично викладається на спеціально облаштованих кормових майданчиках. Такі майданчики зазвичай робляться у малодоступних для сторонніх людей місцях, які тварини часто відвідують і де почувають себе спокійно.



     В рамках щорічних природоохоронних заходів  спрямованих на попередження та виявлення фактів порушень правил полювання на території мисливських угідь Харківської області Інспекцією контролюється і проведення підгодівлі диких звірів взимку користувачами мисливських угідь.

     Ці кормові майданчики відвідують не тільки великі тварини, а й дехто з лісової дрібноти: травинки сіна і сухі листочки з віників, що падають на землю, залишки зерна приваблюють сюди зайців, білок, мишоподібних гризунів, деяких зимуючих птахів (круків, сойок, сорок, синиць та інших).

    Проте слід пам’ятати, що підгодівля диких тварин без міри може призвести до їх адаптації,  легкого добування кормів і відвикання від природного кормодобування, тому ці роботи здійснюються у відповідності до рекомендацій проектів розвитку (ведення) мисливського господарства окремого для кожного користувача мисливських угідь.   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці