НАША НЕБАЙДУЖІСТЬ МОЖЕ ДОПОМОГТИ

Останнім часом в Україні загострилась проблема щодо знищення хижих птахів.

До групи значного ризику зникнення належать дев’ять рідкісних гніздових видів денних хижих птахів: лунь польовий, канюк степовий, змієїд, орел-карлик, підорлик великий, підорлик малий, могильник, орлан-білохвіст і сапсан. Чисельність більшості з них знаходяться у незначній кількості: це лунь польовий і підорлик великий; вони опинилися на лінії переходу до зникаючих на гніздуванні видів.

Підкреслимо, що до 60% щойно перелічених птахів потерпають від прямого знищення з боку людини.

Не зайве ще раз назвати їх: скопа, шуліка рудий, шуліка чорний, лунь лучний, змієїд, орел-карлик, підорлик великий, орел степовий, могильник, беркут, орлан-білохвіст, сип білоголовий, сапсан. До них треба додати і балабана, що зазнає втрат через нелегальний відлов для ловецького полювання. Такий стан речей спонукає до захисту хижих птахів!

Важливо, що й серед видів, які не увійшли до червонокнижних, є малочисельні – осоїд, підсоколик великий. З решти шести видів, що знаходяться у відносно задовільному стані, певну загрозу з боку людей можуть зазнавати  яструби – малий і великий.

Вдумливі громадяни розуміють, що охорона хижих птахів – це не забаганка захисників природи, а дійсно необхідна справа у цивілізованому суспільстві, тому знаходять засоби для безпечного поводження та співіснування без знищення хижих птахів, яке, до речі, є грубим порушенням чинного законодавства з охорони природи.

Просимо не байдужих громадян вразі виявлення наміру чи факту знищення хижих птахів звертатися до правоохоронних органів за номером 102, та Державної екологічної інспекції у Харківській області за телефоном: 057 725 5996.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці