19 квітня - День підсніжника

Щорічно 19 квітня мешканці багатьох країн відзначають чудове весняне свято - День проліска. Свято це родом з Англії (1984). А оскільки в цій країні проліски зацвітають в середині квітня, то і свято відзначають саме зараз.

В Англії к проліскам ставляться з особливою шаною. Є думка, що це пов'язано зі старовинним англійським повір'ям, яке свідчить, що проліски, посаджені навколо будинку, вбережуть його жителів від злих духів. Але перш за все проліски – це перші квіти, які з'являються після зимових холодів і відповідно символізують початок весни, перемогу тепла над холодом і дарують надію на краще. Вони прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню в Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки, наприклад, розведення тюльпанів в Голландії.

Латинська назва підсніжника – «галянтус» (Galanthus) – «молочна квітка». Ця рослина відома ще з 1 тисячоліття, в середні століття її шанували як символ непорочності, а повсюдно стали вирощувати в 19 столітті. Сьогодні проліски ростуть на багатьох територіях Земної кулі, всього їх налічується близько 20 видів, але практично всі вони занесені до Червоної книги. Найпопулярніший вид – підсніжник білосніжний, а ще є грецький, візантійський, кавказький ... Всі вони розрізняються за формою і забарвленням і навіть ароматом.

У різних країнах ця квітка називається по-різному. Англійці називають її сніжної краплею або сніжної сережкою; чехи – сніжинкою; німці – сніговим дзвіночком, а ми – проліском.

Ці квіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. А з вини людей, які варварськи «збирають» проліски, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Ще не так давно вони росли в багатьох країнах, але квітучі рослини піддавалися масовому знищенню на букети, а їх цибулини хижацьки викопувалися. Тому в даний час більшість видів пролісків занесено до Червоної Книги як зникаючий вид, збирати їх не можна. Державна екологічна інспекція у Харківській області закликає усіх ставитися до цих квітів обережно і дбайливо.

Збережімо живу природу. Щоб і у наших нащадків була можливість побачити це диво природи в живу, а не тільки дізнатися про нього з казок і легенд. Ось про що нагадує сьогоднішнє свято – День проліска.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці