26 КВІТНЯ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОІ КАТАСТРОФИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ І КАТАСТРОФ

26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з моменту страшної техногенної катастрофи й величезної екологічної трагедії світового масштабу на Чорнобильській АЕС. 

Події цього дня стали однією з наймасштабніших трагедій для людства. Вибух, який зруйнував життя тисячам людей і утворив багатокілометрову зону відчуження, назавжди закарбувався в пам’яті не одного народу.

 

Довідка:

У ніч  26 квітня 1986 року о 01:23 на четвертому енергоблоці  Чорнобильської АЕС прогримів потужний вибух, який вщент зруйнував реактор. У повітря було викинуто в 30 разів більше радіоактивних речовин, ніж при ядерній атаці Хіросіми під час Другої світової війни.

Десятки тисяч наших співвітчизників змушені були назавжди залишити рідні домівки на радіоактивно–забрудненій території. Понад 2 млн. українців дотепер відчувають негативний вплив Чорнобиля.

За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж на території Чорнобильській АЕС, отримали високі дози радіації.

Забруднено близько 155 тис. кв. км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 тис. кв. км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно.

 

Роковини Чорнобильської катастрофи – привід нагадати суспільству про жахливі наслідки катастрофи минулого сторіччя. Про героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, які ціною свого життя і здоров’я рятували людство від згубних наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу.

Сьогодні, після аварії, з огляду на відсутність людей, на цій території утворився умовний заповідник. В чорнобильській зоні знайшли притулок безліч видів тварин та птахів, серед яких все частіше можна зустріти рідкісні види. І хоч територія ще не зовсім безпечна для постійного проживання, поодинокі люди починають на ній заселятися.

   До зони відчуження нерідко організовують екскурсії, і бажаючих неймовірно багато. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці