8 червня - Всесвітній день океанів

Океани займають три чверті земної поверхні, і Всесвітній день океанів покликаний захистити водні ресурси нашої планети.

Історія свята

Всесвітній день океанів заснований Генеральною Асамблеєю ООН 12 лютого 2009 року. Відтоді свято відзначають щорічно 8 червня у всіх країнах світу.

Однак вперше ідея проведення такого свята прозвучала в Ріо-де-Жанейро на міжнародному саміті в 1992 році. Учасники говорили про необхідність привернути увагу неурядових організацій та влади до проблем океанів і зміцнити голос прибережних регіонів по всьому світу. Тоді була прийнята Декларація по навколишньому середовищу і розвитку. Сьогодні цей документ - основне джерело екологічного права, що встановлює принципи коректної поведінки по відношенню до екології.

Після саміту було вирішено створити проект «Океан», який в партнерстві з Асоціацією зоопарків і акваріумів, Всесвітньою мережею океанів і іншими організаціями (всього близько 2 тис.) зміг отримати офіційне визнання від Організації Об'єднаних Націй і в кінці 2008 року домогтися затвердження Всесвітнього дня океанів .

Щороку стверджують девіз свята. У 2009 році це було «Наші океани, наша відповідальність», в 2015-му - «Здорові океани, здорова планета». У 2018 році девізом стало «Запобігти пластиковому забруднення», 8 червня 2021 року присвячено темі «Океан: життя і засоби для існування».

 

Океани займають три чверті поверхні Землі, в них міститься 97% водних запасів. Світовий океан відіграє системоутворюючу роль в регулюванні клімату на планеті: його води - один з головних поглиначів вуглекислого газу. Він здатний поглинати більше 30% вуглекислого газу, який виробляють жителі планети. Це допомагає хоча б трохи нейтралізувати наслідки глобального потепління.

Океани регулюють клімат Землі, в них мешкає багато живих організмів. Океани - унікальна екологічна система, яка підтримує біологічний баланс на планеті.

Довідка

Щороку в Тихий океан скидається 9 млн тон відходів, в Атлантичний - понад 30 млн тон. Одних тільки нафтопродуктів в океан потрапляє понад 15 млн тон. Це пов'язано з катастрофами за участю нафтоналивних танкерів і бурових установок. Великий екологічної проблемою стають радіоактивні відходи і важкі метали, які потрапляють в акваторію після аварій на АЕС і поховання хімічних і вибухових речовин в контейнерах.

У деяких частинах на поверхні світового океану утворилися гігантські звалища. Щорічно через відходи виробництва і життєдіяльності людини гинуть до 100 тис. Морських ссавців і риб. Вчені підрахували, що до 2050 року в морях буде більше пластика, ніж риби.

Основні три причини забруднення води: стоки річкових систем, атмосферні опади, нерозумна господарська діяльність людини безпосередньо в Світовому океані.

 

На сьогодні вже близько 40% світового океану постраждали від діяльності людини, тому різні заходи які проходять в рамках Всесвітнього Дня океанів спрямовані на поширення інформації щодо раціонального ставлення до цієї надважливої частини біосфери.

 

Зазначимо, що в травні 2021 року небайдужі харків'яни очистили від купи пляшок і сміття річку Уди в пгт. Бабаї Харківського району. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці