ТОП-5 МІСЦЬ, ДЕ ВЛІТКУ ВІДПОЧИТИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ


Наближаються тривалі святкові вихідні, а ще й спека - хочеться відвідати зелені простори, а не знаходитися в «бетонних джунглях» міста. У Харківській області є свої цікаві місця, де можна і відпочити, і оздоровитися, і розширити кругозір.

Інспекція пропонує відвідати ТОП-5 відкритих і малолюдних місць для відпочинку.

Печенізьке водосховище

Печенізьке водосховище - це велике водосховище в Харківській області, яке розташоване на річці Сіверський Донець. Печенізьке водосховище - одне з найпопулярніших місць відпочинку в Харківській області. Це одне з найбільших водосховищ регіону, яке ще іноді називають Салтівським морем. Печенізьке водосховище особливо привабливо влітку завдяки можливостям пляжного відпочинку.

На берегах Печенізького водосховища розташований  ландшафтний заказник місцевого значення "Новодонівський". Експерти визнають, що в ньому зберіглася унікальна для регіону бореальна флора. Тут ростуть такі рідкісні для Харківщини рослини, як кушир підводний, аїр тростинний, водяна сосонка звичайна.

Гомільшанські ліси

Нагадуємо, що національний природний парк є природоохоронною територією. Це означає, що не усі ділянки відкриті для відвідування відпочиваючими. Якщо Ви бажаєте ознайомитись з природою національного парку, пропонуємо Вам відвідати екологічні стежки. Стежки обладнані навісами, під якими можна укритися від непогоди або просто посидіти на лавках за столами та відпочити. Окрім того, на екологічних стежках встановлені інформаційні стенди із зображеннями рослин та тварин – мешканців парку. Відвідати стежки можна з екскурсоводам, почувши розповідь про природні та історичні особливості Парку.

Краснокутський дендропарк

Грецькою мовою дендро - означає дерево. Дерева дають нам кисень, прохолоду, вони є домівками для пташок. Харківська область дуже багата парками та заповідними зонами,  де хазяйкою є сама природа - а ми-спостерігачі.  Завдяки дендропаркам  з’являються науково- дослідні центри та станції. 

Унікальність Краснокутського дендропарку полягає в тому, що він є одним з найвідоміших і найстаріших центрів акліматизації цінних у декоративному і господарському відношенні рослин. У цьому парку вперше були акліматизовані більше 50 видів рослин, що збагатили флору України. Серед них такі цікаві рослини, як: гінкго дволопатеве, айлант найвищий, бундук канадський, клени цукровий і канадський цукристий (сріблястий), гледичія, каштани, шовковиця, платан східний, тополя канадська, сосна Веймутова, ялина чорна і червона, глід, кизил, обліпиха та багато інших. Зараз колекція дерев і чагарників налічує понад 350 видів.

У Краснокутському дендропарці є науково-дослідна станція де вирощують нові сорта яблук та багато інших фруктів та овочів  (яблуко-слива, персики, нектарини).

Річка Сіверський Донець

Річка Сіверський Донець – головна водна артерія сходу України.

На її берегах зосереджені ландшафти, здатні здивувати відпочиваючих своєю красою і різноманітністю. Тут можна побачити крейдяні нашарування, піщані арени, ліси і степові балки, населені бабаками. Естетичне задоволення гарантоване. Також на берегах Сіверського Дінця простяглися численні пляжі і просто красиві місця, де можна чудово відпочити.

Солене озеро

У селі Антонівка Кегичівського району є унікальне солоне озеро техногенного походження.

Утворилося воно в 1962 році. Тоді при бурінні газової свердловини сталася аварія - назовні вирвався величезний газовий фонтан, а потім і зовсім стався невеликий землетрус, від якого утворився 60-метровий кратер. Поклади газу перебували нижче «соляного прошарку», тому після вибуху ґрунтові води винесли сіль на поверхню, і утворилося солоне озеро.

За минулі роки воно поступово опріснюється, але все ще досить солоне, щоб підтримувати людину на поверхні, майже як на Мертвому морі. Місцеві жителі кажуть, що солона вода з озера добре загоює рани.

Цікавий факт: до цього дня серед місцевих жителів ходить легенда, що справжня глибина озера так і не стала відома.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці