УВАГА! СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ, ОПАЛОГО ЛИСТЯ, СТЕРНІ ТА БУДЬ-ЯКОГО СМІТТЯ - ЗАБОРОНЕНО!

Державна екологічна інспекція у Харківській області (далі – Інспекція) попереджає про заборону спалювання сухої рослинності, опалого листя, стерні та будь-якого сміття. За такі порушення законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Інспекція звертається до громадян та нагадує про заборону  спалювання опалого листя, гілок та інших рослинних решток. Від вогнищ, які розводять порушники екологічного законодавства, в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини: пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Разом із листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Це викликає захворювання дихальних шляхів, знижує імунітет людини, посилює негативний перебіг хронічних захворювань. Якщо ж не спалювати опале листя, а компостувати, це принесе неабияку користь ґрунту та рослинам. Термін дозрівання компосту становить два-два з половиною роки, такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою. Опале листя можна просто розкидати по городу як добриво: розпадаючись, воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Поступово розкладаючись, опале листя та рештки рослин дають їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті. 

Самовільне випалювання рослинності або її залишків заборонене ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вона передбачає накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковиних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення , передбачена відповідальність за статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інспекція в Харківській області спільно з управлінням ДСНС, Національною поліцією та представниками районних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування проводяться перевірки, які спрямовані на недопущення та припинення випадків спалювання сухої трави.

Звертаємось до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці