ІНСПЕКЦІЯ ПЕРЕВІРЯЄ МІСЦЯ ПРОДАЖУ НОВОРІЧНИХ ДЕРЕВ

Інспекцією спільно з Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства на виконання Плану заходів з охорони хвойних насаджень Харківської області від незаконних порубів у різдвяно – новорічний період 2022 року проводяться перевірки місць продажу новорічних дерев.


Підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою та бирку зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили, на кожному дереві.


Відповідно до ст. 88-1 КУпАП порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів (від 510 до 1700 грн.) доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.


Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутись до продавця з вимогою надати ці документи для того, щоб переконатись, що купується новорічна ялинка без порушення вимог закону.


Для перевірки законності ялинки громадянам неодхідно знайти ідентифікаційний код з бирки на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру (ЛІАЦ) за посиланням https://www.yalynka.info/. Після введення коду на сайті відобразиться інформація про породу дерева, місце заготівлі, підприємця, який реалізує продукцію. Неспівпадіння інформації або ж відсутність даних за введеним кодом свідчить про проблеми з законністю в цьому місці продажу.


Також, походження новорічних ялинок можно перевірити на сайті https://www.ukrforest.com/, розділ «перевірка деревини», підрозділ «перевірка новорічних дерев»  за номером етикетки або бірки.

Якщо інформація про заготівлю новорічної ялинки на сайті www.ukrforest.com або www.yalynka.info буде відсутня – новорічна ялинка заготовлена нелегально.

Шановні громадяни! Будьте пильними та купуйте тільки законно заготовлені новорічні дерева!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці