РЕЗУЛЬТАТИ ПРИРОДООХОРОННОЇ ОПЕРАЦІЇ НОВОРІЧНА ЯЛИНКА

Інспекцією, за результатом проведення заходів державного нагляду (контролю) щодо недопущення порушень природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень, до адміністративної відповідальності було притягнуто 20 осіб на загальну суму 10,200 тис. грн., та пред’явлено 20 претензій на загальну суму 10,897 тис. грн.


Мало хто замислюється, а особливо вже по завершенню свят, наскільки довготривалим є шлях новорічної ялинки до нашої оселі. Щоб задовольнити передсвятковий попит і мінімізувати шкоду від незаконних вирубок, держлісгоспи вирощують ялинки на спеціальних плантаціях.


Розпочинається все із заготівлі насіння – шишки ялини та сосни, зібрані у листопаді-грудні висушують у шишкосушарці з метою отримання насіння, яке у весняний період висівають в підготовлений ґрунт у розсадниках. 


Вирощування сіянців триває до двох років, впродовж яких проводять догляди за посівами шляхом проривання бур’янів, поливання в посушливий період, бокового затінення від сонця, боротьби зі шкідниками та хворобами, а після пророщення висаджують на плантаціях.


Зараз найактуальнішим питанням є утилізація новорічних дерев. Живу новорічну ялинку можна і треба здати на переробку. Подрібнені на щепу хвойні дерева принесуть користь для інших рослин. Їх використовують для мульчування лунок, яке дозволяє захистити ґрунт від промерзання взимку, зберегти водний баланс, а в теплу пору року захищає його від пересихання і перегріву. Крім того, мульча підвищує ефективність дії мінерального добрива. Також щепу використовують як підстилку для тварин. А хвоя дуже корисна для тварин, особливо взимку, коли вітамінів їм не вистачає. Хвоя дуже багата вітамінами С, В2, Е, каротином. Але вона багата не тільки вітамінами, а і іншими біологічно активними речовинами, що володіють лікувальною і стимулюючою дією. Зоопарки охоче використовують хвою для своїх мешканців.


Дбайте про довкілля – утилізуйте новорічні дерева!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці