СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ – ЦЕ ЗЛОЧИН!

У зв’язку зі складною ситуацією на території Харківської області та підвищенням рівня пожежної небезпеки, а отже ризику виникнення пожеж, в цей важкий для всіх час Інспекція закликає з особливою увагою дотримуватись протипожежного режиму.

Нерідко причинами виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем, випалювання стерні, а також порушення правил експлуатації машин та агрегатів. Спалювання сухої рослинності знищує мікрофлору ґрунтів, погіршує структуру та збіднює їх, а також призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу. Багато тварин, птахів гинуть або змушені мігрувати в інші місця, порушуючи природний баланс.

Особливо важливим у теперішній час, в умовах воєнного стану, є те, що підпал сухої рослинності може перешкоджати роботі рятувальників і виконанню задач ЗСУ. Такі підпали відволікають від бойових завдань рятувальників, які змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

Інспекція наголошує, що з березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці