Медзаклади після звільнення

На деокуповані території Харківської області повертається життя.

Ситуація в цих місцях залишається складною. Але наразі, головне завдання на звільнених територіях - забезпечення гуманітарних потреб мешканців. Громадяни повинні мати змогу отримувати належні медичні послуги.

Під окупацією знаходився і медичний заклад КНП Балаклійської міської ради Харківської області «Балаклійська клінічна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» міста Балаклія в Ізюмському районі.

Медзаклад розташований в сосновому лісі. Тут було багато відділень – інфекційне, терапевтичне, неврологія, пологове, дитяче, робили складні операції, у травматологію приїздили оперуватися навіть з Харкова і столиці.

До окупації міста Балаклії російськими військами лікарня була розрахована на 350 ліжок. Окупанти вивезли та знищили практично все обладнання, всі ліжка. А на останок, відступаючи, обстріляли корпуси лікарні.

З кожним днем ми можемо спостерігати як заклад відновлюється.

З метою встановлення шкоди, заподіяної довкіллю злочинними бойовими діями російських військових, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Харківської області проведено обстеження території та будівель Балаклійської лікарні.

Під час обстеження встановлені факти засмічення земельних ресурсів відходами пластику, деревини, чорного і кольорового металів, скла та паперу на площі, що склала більше ніж 4300 м2 на ділянках по вулиці Жовтнева, 10 та вулиці Партизанська, 25 міста Балаклія. Заподіяна довкіллю загальна шкода на цих територіях склала 249691,68 тис. грн. Матеріали за цими фактами скеровані спеціалізованій екологічній прокуратурі Харківської області.

Також зафіксовані збитки, заподіяні довкіллю бойовими діями РФ на територіях медичних закладів в деокупованих населених пунктах Харківського району. Це - Амбулаторії загальної практики сімейної медицини, розташовані в селі Елітне, вул. Шкільна, 19, в селі Кутузівка, вул. Шкільна 4-А, в
селі Вільхівка – це об’єкти, які належать до структури КНП Роганської селищної ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4 Харківського району». На вказаних ділянках внаслідок засмічення земельних ресурсів на площі  130 м2  загальні розраховані збитки довкіллю склали 7516,25 тис. грн.

Шкода, заподіяна державі внаслідок бойових дій, що призвели до порушення природоохоронного законодавства, зафіксована і на території фельдшерських пунктів в селах Первомайське вул. Шевченка, 4 та Василенкове, вул. Верхня, 9 Куп'янського району, які входять до складу КНП «Шевченківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Шевченківської селищної ради. Там відбулось засмічення земельних ресурсів відходами пластику, деревини, чорного і кольорового металів, скла та паперу, шо спричинило шкоду в розмірі 7245 тис. грн.

Значні наслідки воєнної агресії, що спричинили шкоду довкіллю, зафіксовані державними інспекторами на територіях об’єктів, які належать до складу:

- КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Барвінківської міської територіальної громади Ізюмського району Харківської області, а саме пункти, що розташовані в місті Барвинкове, в селах Грушуваха, Велика Камишуваха, Рідне, Нова Дмитріка;

- КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Ізюм» Ізюмської міської ради, АЗПСМ с.Кам'янка. КНП «Оскільська амбулаторія первинної медико-санітарної допомоги» Оскільської сільської ради Ізюмського району пункти розташовані в селі Довгеньке та в  селі Бражківка;

- КНП «Старосалтівський Центр первинної медико-санітарної допомоги Старосалтівської селищної ради»;

- КП «Центр первинної медико–санітарної допомоги» Чкаловської селищної ради Чугуївського району;

Розраховані збитки склали 6788 тис. грн.

- КЗОЗ «Вовчанський медичний фаховий коледж»  Харківської обласної ради по вулиці Шевченка, 27 в місті Вовчанськ. Встановлено  пошкодження будівель у результаті чого відбулось  засмічення земельних ресурсів відходами пластику, деревини, чорного і кольорового металів, скла та паперу, що спричинило шкоду в сумі 18936,7 тис. грн.

Таким чином, тільки на цих об’єктах, заподіяна довкіллю шкода складає майже 290 млн. грн.

Матеріали за цими фактами скеровані до Харківської обласної прокуратури.

Інспекція продовжує здійснювати роботу, вживати заходи інспекційного реагування, в частині нарахування збитків нанесених довкіллю внаслідок збройної агресії з боку російської федерації на території Харківської області, яка була тимчасово окупованою.

Дякуємо славним Збройним Силам України! Працюємо на Перемогу!  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці