ЕКОЦИД, як наслідок російської агресії

 

Закінчився 2022 рік, який став для нашої держави найбільшим випробуванням за весь час незалежності України. Усталений спосіб життя українців був зруйнований.

Харківська область зазнала російської агресії з першого дня війни.

На наші території, міста та села, промислові підприємства та об’єкти інфраструктури, освітні заклади та медичні установи летять ракети, авіаційні бомби, артилерійські снаряди. Відбуваються масштабні руйнування та пожежі.

Тим самим, російська агресія, крім численних смертей, крім фізичного та емоційного страждання людей, призводить до серйозних багаторічних екологічних наслідків. Це забруднення підземних вод, водойм, підтоплення площ і просідання ґрунту, забруднення та засмічення земель, забруднення атмосферного повітря, виведення з ладу значних масивів ріллі, знищення і псування об'єктів природно-заповідного фонду, випалені ракетами ліси, лісові пожежі, втрата тваринного і рослинного світу та інше. 

Негативні наслідки такого впливу будуть довгостроковими та мають не лише локальний, а й глобальний характер.

Окупант обстрілює сховища ПММ, підприємства, які використовують різні хімічні матеріали. Забруднене, внаслідок військових дій та спричинених обстрілами пожеж, атмосферне повітря розповсюджується на величезні відстані, не знаючи меж. Розноситься та осідає на територіях на відстані тисячі кілометрів.

Внаслідок російської агресії постраждали значні площі земельних ресурсів, сільськогосподарських угідь, природоохоронних територій Харківської області.

До списку злочинів російської армії додалися ще й ті, що ставлять на меті викликати на українських теренах екологічну катастрофу. Такі дії підпадають під визначення терміну екоцид.

Екоцид - це форма ведення війни, метою якої є намагання нанести непоправної шкоди екосистемі країни, проти якої здійснюється агресія.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області фіксують злочини росії на території Харківщини з метою встановлення шкоди, заподіяної довкіллю злочинними бойовими діями.

Шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, розраховано згідно з відповідними методиками, які затверджені наказами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Постановами Кабінету Міністрів України.

Зафіксовані на сьогоднішній день збитки, завдані довкіллю в Харківській області становлять майже 175 млрд гривень. Зокрема, засмічення та забруднення земель - 161,58 млрд грн., викиди в атмосферне повітря – 9,3 млрд грн., збитки від масової загибелі тварин та водних біоресурсів – 3,9 млрд грн. Всі матеріали за цими випадками скеровані до органів прокуратури.

Захист довкілля від екоциду - одна з десяти умов формули миру, яку запропонував Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників саміту G20. «Маємо знайти й спільні відповіді на всі екологічні загрози, створені війною. Без цього не буде повернення до нормального, стабільного життя, і відлуння війни ще довго зберігатиметься – у вибухах мін, які забиратимуть життя дітей і дорослих, у забрудненні води, ґрунтів та атмосфери», - наголосив Володимир Зеленський.

Державні інспектори продовжують досліджувати випадки екоциду та факти заподіяння шкоди довкіллю.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці