РОЗРАХОВАНО ШКОДУ ДОВКІЛЛЮ ВНАСЛІДОК РУЙНАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ АТ «УКРПОШТА»

«Укрпошта» – головна пошта країни – створила в країні розвинену мережу відділень та інфраструктури, завдяки високому попиту та звичці населення в користуванні її сервісами.

Для багатьох українців вона стала засобом зв’язку та тим місцем, де можна отримати якісні та доступні послуги, які об’єднують, стираючи кордони між країнами, містами та селами, а в умовах війни, це - ледве не єдиний помічник, засіб комунікації, завдяки стабільній роботі якого виплачують сотні тисяч пенсій, приймають та перераховують платежі за комунальні послуги, доставляють листи і посилки.

Саме тому «Укрпошта» першою після ВСУ та ДСНС відновлює роботу на звільнених територіях.

Відділення поштового зв’язку – це безперечно, цивільні об’єкти, обстріл яких є воєнним злочином. Але обстріли та бомбардування з боку військ російської федерації не припинялися, а тому не припинялося нанесення збитків як державі так і довкіллю України.  

Внаслідок обстрілів були зруйновані або пошкоджені численні відділення АТ «Укрпошта».

На території Харківської області державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища розрахували шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, керуючись «Методикою визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 4 квітня 2022 року № 167.

Зафіксовано, що руйнувань зазнали будівлі відділень, розташованих  в місті Дергачі та в населених пунктах Прудянка, Циркуни, Слатине Дергачівського району, смт Печенеги, селище Коробочкине в Чугуївському районі, в містах Харків, Ізюм, Куп’янськ, Балаклія та в інших місцях, а це призвело до засмічення земельних ділянок навколо будівель відходами скла, цегли, деревини.

Площа земель, засмічених внаслідок руйнувань та пошкодження об’єктів АТ «Укрпошта» в Харківській області, складає близько 1000 м2.  А розрахований розмір шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок обстрілів з боку військових рф, становить майже 19,5 млн. грн.

Матеріали за цими фактами скеровані до Харківської обласної прокуратури.

Інспекція продовжує здійснювати роботу та вживає заходи інспекційного реагування в частині нарахування збитків, нанесених довкіллю внаслідок збройної агресії з боку російської федерації на території Харківської області.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці