РІК ВІЙНИ. ПОРАНЕНА ХАРКІВЩИНА

Минув рік війни, самої страшної війни, що є в пам’яті багатьох поколінь. Бойові дії за Харків та область в ході повномасштабного вторгнення російських військ до України, тривали з 24 лютого 2022 року.

З перших днів війни ворог зосередився на руйнуванні цивільної інфраструктури міста Харків та його околиць. Масованих ударів зазнали житлові багатоповерхівки спальних районів. Було завдано удар по обласній дитячій лікарні та Центру служби крові. Ракетних ударів зазнали адміністративні будівлі Харкова та області, корпуси вищих навчальних закладів, заклади середньої освіти, медичні заклади. Не пошкодовані ані історичні будівлі, які були візитівками міст та населених пунктів Харківщини, ані приватні будинки мешканців, ані промислові та аграрні підприємства. Особливої мети ворога набуло знищення об’єктів енергетичної інфраструктури.

Харківщина – прифронтова область, і сьогодні потерпає від ворожих обстрілів. Щоденно лунають сигнали повітряної тривоги. Харківська область перебуває в «рекордсменах» по кількості випадків оголошеної тривоги. Ворог продовжує обстріли з артилерії та мінометів прикордонних та розташованих на лінії зіткнення населених пунктів у Харківському, Чугуївському, Ізюмському та Куп’янському районах Харківської області. Потерпає і місто Харків.  

Так, лише у місті Харкові зараз пошкоджено 6 116 будівель і споруд, серед яких – 3 352 багатоквартирні житлові будинки, 1 809 будинків приватного сектора, 280 дитячих садків, шкіл та вищих навчальних закладів, 77 закладів охорони здоров'я, 174 адміністративні споруди та будівлі соціальної інфраструктури, 424 інші об'єкти, у тому числі промислової, комунальної та критичної інфраструктури.

Крім вбивства людей та знищення інфраструктури, війна має ще один наслідок – екоцид, тобто злочини, які скоюють проти довкілля. Бойові дії забруднюють повітря, гублять водоймища та знищують ґрунт.

За розрахунками державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Харківської області за рік війни російська агресія завдала збитків довкіллю Харківщини на суму понад 349 млрд. гривень.

Загальний розмір шкоди, завданої засміченням землі та забрудненням  ґрунтів складає 342 млрд. 528 млн. грн., а площа цих територій складає більше 5 млн. м2.

Загальна сума збитків за забруднення атмосферного повітря, що було наслідком лісових пожеж, наслідком горіння тисяч тон нафти та нафтопродуктів, інших об’єктів склала 3,5 млрд. грн.

Збитки від масової загибелі тварин та водних біоресурсів, знищення природно-заповідного фонду – 3,9 млрд. грн. Зафіксована площа згорілих лісів та інших насаджень складає 624 га.

Екологічні загрози, що створює війна, завадять поверненню до мирного та стабільного життя та розвитку. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області продовжують фіксацію злочинних наслідків російської агресії на території Харківщини з метою встановлення фактів екоциду та шкоди, заподіяної довкіллю бойовими діями. Всі матеріали передаються до органів прокуратури. 

Ворог буде нести відповідальність за скоєні злочини.

Минув рік війни - рік незламності. Триває героїчний спротив українського народу. Пишаємося нашими захисниками і захисницями!

Дякуємо всім, хто допомагає наближати перемогу!

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці