22 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ


 

Щорічно, 22 березня, відзначається Всесвітній день водних ресурсів, метою якого є прийняття відповідних заходів щодо вирішення проблеми забезпечення населення питною водою, а також заклик громадськості до охорони прісної води та водних ресурсів загалом.

Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на конференції ООН з охорони навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. 

Резолюцією відзначено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, 22 березня кожного року оголошується Міжнародним днем води, який починає відзначатися з 1993 року.

Метою проведення заходів, присвячених цій даті, є привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

У 2000 році ООН прийняла  Декларацію тисячоліття. Розроблена спеціальна Програма дій на ХХІ століття, метою якої є забезпечення кожного жителя нашої планети чистою питною водою. Адже кожна людина на Землі усвідомлює, що одним із головних чинників її здоров’я є чиста питна вода.

Ми маємо пам’ятати, що в Україні вода - це цінний, але обмежений ресурс, особливо в південних і східних регіонах нашої країни. А воєнні дії з боку окупантів погіршують ситуацію з водою на окупованих територіях та в зоні бойових дій.

Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

- Сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;

- Інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

- Залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства.

Не будьте байдужими до свого майбутнього! І пам’ятайте, що якісна вода – це основа нашого життя і здоров’я. Збережемо водні ресурси для майбутніх поколінь!

  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці