Розраховано шкоду внаслідок руйнації об`єктів КП «Харківводоканал»

КП «Харківводоканал» є одним з найбільших в Україні підприємств у галузі централізованого водопостачання та водовідведення. Метою його діяльності є задоволення потреб населення, суб`єктів господарювання в комунальних послугах, забезпечення водопостачання, водовідведення споживачів м. Харкова та Харківської області (52 населених пункти), здійснення заходів для поліпшення екологічної обстановки.

КП «Харківводоканал» - є об’єктом критичної інфраструктури, єдиним підприємством водопостачання та водовідведення міста Харкова та інших населених пунктів Харківської області. Це об’єкт інфраструктури, який є важливим для функціонування цивільного населення. Пошкодження об'єктів критичної інфраструктури під час війни, визнано воєнним злочином.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області обстежили території Печенізького гідровузлу
КВ "Донець" ВП КВ "Харківводоканал". Було виявлено, що внаслідок ракетного обстрілу з боку військових рф пошкоджень та руйнувань зазнали споруди Печенізького гідровузлу та комплекс технічних споруд КВ «Донець» відокремленого підрозділу КП «Харківводоканал», розташованих у
смт Печеніги. Також руйнувань та пошкоджень зазнали будівлі та споруди КП «Харківводоканал» які розташовані у м. Харків. Це призвело до засмічення земельних ділянок навколо будівель відходами скла, цегли, деревини.

Війна має серйозні екологічні наслідки, а засмічення земель відходами є однією з них, оскільки може мати далекосяжні наслідки для довкілля.

Фахівцями Інспекції зафіксована площа земель, засмічених внаслідок обстрілів з боку російського агресора об`єктів КП «Харківводоканал» у
м. Харків та Харківській області, яка складає більше ніж 12500 м2. Розрахований розмір шкоди, заподіяної довкіллю засміченням земельних ресурсів становить  8 086 178 грн.

Матеріали щодо цих фактів передані до Харківської обласної прокуратури.

Державна екологічна інспекція у Харківській області продовжує здійснювати роботу та вживає заходи інспекційного реагування, в частині нарахування збитків нанесених довкіллю внаслідок збройної агресії з боку російської федерації на території міста Харкова та Харківській області.

       

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці