ДЕНЬ ЄВРОПИ

Сьогодні,  9 травня Україна відзначає День Європи разом із країнами Європейського Союзу в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Ми стаємо частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи. 

Саме в цей день 1950 року, тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман, один із батьків-засновників Об'єднаної Європи, проголосив відому декларацію. Вона розпочинається словами: «Мир у світі неможливо забезпечити без прогресивних зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постає». Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Дату 9 травня затверджено в Європейському Союзі як День Європи, один із офіційних символів ЄС.  

Ідея створення Об'єднаної Європи народилась після закінчення Другої світової війни, коли Європа знаходилась у руїнах, а люди страждали від голоду, холоду та нерозуміння. Історичні роздуми над тим, що зробити, щоб запобігти повторенню подібних трагедій, привели до ідеї європейської інтеграції. Головною метою створення ЄС була забезпечення миру, стабільності та економічного розвитку на континенті, а також підвищення благополуччя жителів країн-учасниць. Відтоді ЄС пережив багато викликів і змін, але мета залишається незмінною - забезпечення миру та процвітання в Європі.

Україна знає ціну єдності та підтримки демократичних країн. Російська агресія проти України, яка почалася в 2014 році, вказує на те, що збереження миру та стабільності в Європі є найважливішим питанням для всіх європейських країн.

Євросоюз став одним з головних партнерів України в боротьбі з російською агресією, забезпечивши підтримку в різних форматах, включаючи економічні санкції проти РФ, забезпечення безпеки та обороноздатності України, а також надання гуманітарної допомоги.

З іншого боку, Україна також прагне стати членом Європейського Союзу, адже це допоможе забезпечити сталу економічну та політичну стабільність в країні. Україна, як держава, що проходить складний шлях реформ та змін, пише нову сторінку історії Вільної Європи. Після Майдану 2014 року, Україна вступила на шлях реформ та вдосконалення демократичних стандартів, який став викликом для країни, що була протягом десятиліть підпорядкованою авторитарному режиму. 

Сьогодні Україна відстоює свої територіальні цілісність та суверенітет у боротьбі проти російської агресії.  Попри війну, ми дедалі глибше інтегруємось в європейський простір у всіх сферах: політичній, правовій, культурній – адаптуємо своє законодавство до європейського, разом формуємо підґрунтя для поступової інтеграції України до Єдиного європейського ринку.  

Український досвід показує, що підтримка демократичних країн та їх єдність є дуже важливими в боротьбі за мир та стабільність в Європі, сприяє зміцненню безпеки країн Європи та розвитку демократичних процесів в регіоні.

Україна демонструє свою готовність до тісної співпраці з країнами Європейського Союзу та іншими демократичними країнами світу, для зміцнення демократії та забезпечення безпеки в регіоні.

Разом до ПЕРЕМОГИ!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці