ПРОДАВЦЯМ ЧЕРЕМШИ ЗАГРОЖУЄ ШТРАФ

На території Харківщини триває Всеукраїнська екологічна акція - операція «Первоцвіт - 2023». Цей захід проводиться щорічно в Україні з лютого по травень з метою припинення незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

Черемша (ще має назви – часник ведмежий, цибуля ведмежа) рослина, що занесена до Червоної книги України. Заборона збору та продажу черемші в Україні пов’язана з тим, що цей вид під загрозою зникнення через надмірний збір в природі та знищення його природного середовища. Тому, порушення правил придбання, збуту чи розповсюдження черемші є порушенням Кодексу України про адміністративні правопорушення і тягне за собою відповідальність у вигляді штрафів.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Харківської області в рамках операції «Первоцвіт» здійснюють виїзди до місць реалізації.

Під час перевірки ринків були виявлені факти незаконної реалізації черемші, що є порушенням ч.2 ст.881 КУпАП. Продавцям черемші загрожує штраф від 1700 до 3655 грн.

Інспектори вилучили заборонені до продажу рослини та передали їх до Харківського зоопарку для годівлі тварин – мешканців зоопарку.

Інспекція і в подальшому буде здійснювати контроль за незаконною реалізацією рідкісних рослин та розширювати свідомість громадськості про необхідність їх збереження та охорони. До порушників природоохоронного законодавства інспектори з охорони довкілля в межах компетенції будуть застосовувати санкції відповідно до чинного законодавства, що включають штрафи та конфіскацію рослин.

Інспекція наголошує: з метою збереження черемші та інших рідкісних видів рослин в Україні, заборонено їх збір та реалізація.

Закликаємо громадян не купувати у торговців рослини, які мають незаконне походження!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці