15 травня - Міжнародний день захисту клімату

15 травня святкують Міжнародний день захисту клімату. Дата була встановлена за ініціативою ООН. Головна мета цього дня полягає в привертанні уваги людства до погіршення кліматичного стану, а також в необхідності пошуку методів усунення загрози. Одним з напрямів вирішення даного глобального питання є перш за все підвищення поінформованості населення планети.

Зокрема наша країна все частіше стикається з погодними аномаліями, впродовж останніх років значно зросла кількість нехарактерних для сезону погодних явищ. Дослідження свідчать, що клімат України уже почав змінюватися, оскільки температура та деякі інші метеорологічні параметри відрізняються від значень кліматичної норми. Результати математичного моделювання показують, що в України і надалі буде фіксуватись підвищення температури повітря та змінюватиметься кількість опадів протягом року. Це може призвести до зміщення кліматичних сезонів, зміни тривалості вегетаційного періоду, зменшення тривалості залягання стійкого снігового покриву, трансформації водного балансу через зміни місцевого стоку.

Основною причиною кліматичних змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється. Парникові гази, що утворюються внаслідок діяльності людини, викликають посилення парникового ефекту. А надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, а також лісових пожеж, утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери, не даючи йому повертатись до космосу.

Уперше підвищення концентрації парникових газів в атмосфері обговорювалося на світовому рівні в 1992 році на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату.

Україна була серед країн-лідерів, які підписали і ратифікували Паризьку кліматичну угоду та стала 9 країною світу, яка розробила Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року та направила до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Кожен із нас, вже сьогодні повинен розуміти всю глобальність питання та на своєму рівні вживати заходів. Якщо ми не розпочнемо активно діяти, то незабаром наблизимось до тієї межі, коли глобальну зміну клімату зупинити буде вже неможливо і наше життя у майбутньому буде під загрозою.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці