5 ЧЕРВНЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ

5 червня відзначається Всесвітній день охорони довкілля.

Це міжнародне свято започатковане Генеральною Асамблеєю Об’єднаних націй у 1972 році після того, як в 1971 році генеральному секретареві ООН  надійшло звернення, підписане діячами науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв’язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».

Основною метою святкування в цей день є поширення свідомості про необхідність збереження довкілля та сприяння впровадженню практичних заходів щодо збереження природи.

Всесвітній день охорони довкілля є платформою для популяризації проблеми забруднення навколишнього природного середовища, знищення екосистем, виснаження природних ресурсів, змін клімату та інших проблем, що загрожують нашій планеті. Він спонукає уряди, організації та громадське суспільство до спільних зусиль для захисту та відновлення довкілля.

Саме сьогодні слід наголосити, що російська агресія в Україні, крім численних смертей, крім фізичного та емоційного страждання людей, призводить до серйозних багаторічних екологічних наслідків. Це забруднення підземних вод, водойм, підтоплення площ і просідання ґрунту, забруднення та засмічення земель, забруднення атмосферного повітря, виведення з ладу значних масивів ріллі, знищення і псування об'єктів природно-заповідного фонду, випалені ракетами ліси, лісові пожежі, втрата тваринного і рослинного світу та інше. 

Негативні наслідки такого впливу будуть довгостроковими та мають не лише локальний, а й глобальний характер. Саме тому Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників саміту G20, назвав питання  захисту довкілля від екоциду однією з десяти умов формули миру, яку він запропонував.

Державна екологічна інспекція у Харківській області вітає всіх зі святом - ВСЕСВІТНІМ ДНЕМ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ! Адже це свято відіграє важливу роль у привертанні уваги громадськості до проблем довкілля і стимулює інтерес і дії для вирішення питань збереження навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці