НАРАХОВАНІ МІЛІОННІ ЗБИТКИ ЗА САМОВІЛЬНЕ ВОДОКОРИСТУВАННЯ

Інспектори відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Державної екологічної інспекції у Харківській області за результатами попередньо здійснених позапланових заходів, в ході яких зафіксовані факти самовільного користування надрами (підземними водами), розрахували збитки, завдані державі.

Чинним законодавством передбачено обов’язок отримання суб’єктами господарювання як дозволу на спеціальне водокористування, так і спеціального дозволу на користування надрами.

В ході здійснених раніше перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони і раціонального використання вод та відтворення водних ресурсів було зафіксовано, що підприємства ВККУ ЛЮБОТИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ та КП «ВОДА ЕСХАРА» здійснювали самовільне користування надрами (підземними водами), а саме – забір води з артезіанських свердловин (підземні джерела) без спеціального дозволу на користування надрами, що є порушенням
ст. 19 Кодексу України «Про надра».

Так, перевірками було встановлено, що обсяги незаконно забраної води з підземних джерел (артсвердловин) ВККУ ЛЮБОТИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ складає 483,2 тис. куб. м, а КП «ВОДА ЕСХАРА» - 386,17 тис. куб. м. На підставі викладеного, інспекторами розраховано, що державі заподіяні матеріальні збитки на загальну суму 1 642 435 гривень. Збитки розраховані відповідно до «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків нанесених державі внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів».

Державною екологічною інспекцією запропоновано підприємствам-порушникам відшкодувати збитки в добровільному порядку.

Інспекція нагадує посадовцям та громадянам, що дозволи є важливим інструментом управління природними ресурсами, охорони довкілля та забезпечення сталого розвитку, тому необхідно суворо дотримуватись їх вимог та умов.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці