СЬОГОДНІ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РІЧОК


Всесвітній день річок відзначається щорічно в останню неділю вересня з метою підвищення обізнаності громадськості про річки та заохочення їх збереження. Цей день присвячений водним шляхам Землі, в яких щорічно беруть участь понад 60 країн.

Ця подія призначена для підвищення свідомості про важливість річок і водойм для природи і людства, а також для висловлення підтримки збереженню та відновленню річкових екосистем. Всесвітній день річок був започаткований у 2005 році за ініціативою природоохоронних організацій та активістів.

Річки можна порівняти з артеріями, без яких не можуть існувати живі організми та різні екосистеми Землі. Річкова біосфера має найвищий рівень біорізноманіття, але за останні роки прісноводні рослини й тварини втратили 80% популяції, яка скорочуються вдвічі швидше, ніж популяція морських видів. Греблі, надмірний водозабір та забруднення річкової води, а також кліматичні зміни -  все це загрожує здоров’ю і взагалі існуванню річок на нашій планеті.

Річки відіграють ключову роль у житті мільйонів людей:

§  Постачання питної води, для сільськогосподарського обробітку, промисловості, та інших галузей людської діяльності;

§  Підтримка біорізноманіття: річки та їх водні об’єкти служать середовищем для багатьох видів рослин і тварин;

§  Річки впливають на мікроклімат навколишніх регіонів, вологість ґрунту та рівновагу води у природних екосистемах;

§  Річки служать транспортними шляхами та сприяють економічному розвитку регіонів;

§  Багато річок приваблюють людей для відпочинку, риболовлі, спорту та інших видів розваг.

Щоб підкреслити цінність рік, привернути увагу людей до їхніх проблем і сприяти природоохоронним діям, засновано це свято.

Державна екологічна інспекція у Харківській області закликає бути свідомими та пам’ятати, що забезпечення збалансованого та ефективного управління річками та їх водними ресурсами є важливим завданням для збереження природи та забезпечення життєвого благополуччя людей.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці