Встановлено розмір шкоди довкіллю внаслідок удару дронами по будівлі навчального корпусу Харківського вищого професійного училища сфери послуг

Встановлено розмір шкоди довкіллю від руйнації будівлі навчального корпусу Харківського вищого професійного училища сфери послуг внаслідок збройної агресії рф.

В ніч проти 1 серпня 2023 року російські дрони-камікадзе типу «Шахед» нанесли удари по Харкову. В результаті ворожого влучання були зруйновані два поверхи професійного училища, сталася масштабна пожежа.

Відбулася фіксація того факту, що черговим актом військової агресії, крім матеріальних збитків від руйнації будівлі, знищення матеріально-технічної бази закладу, пошкодження сучасного обладнання - завдана шкода довкіллю.

Інспекторами Держекоінспекції встановлено засмічення будівельними відходами, цеглою, металопластиковими конструкціями, склом, обгорілими меблями, металевими залишками від парт та стільців, шифером, стропилами, залишками труб вентиляції та іншими будівельними відходами земельної ділянки площею 1266,0 м2. Протягом п’яти годин тривала пожежа на площі майже 1400,0 м2, що призвело до викидів забруднюючих речовин та суміші таких речовин в атмосферне повітря.

Згідно з Методикою, затвердженою Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 13.04.2022 № 175 розраховані збитки довкіллю внаслідок викидів забруднюючих речовин в атмосферу, які склали 336 932 грн. А шкода, завдана земельним ресурсам та визначена відповідно до Методики, затвердженої наказом Міндовкілля від 04.04.2022
№ 167, склала 73 714 292 грн.

Станом на сьогодні, вказані матеріали передані до правоохоронних відділів для розгляду та прийняття рішення відповідно до компетенції.

Країна-окупант буде змушена відшкодовувати збитки, завдані агресією, а матеріали з розрахунками Інспекції будуть слугувати підставою для позовів на міжнародному рівні для отримання компенсації.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці