СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННИХ ЗАЛИШКІВ СУВОРО ЗАБОРОНЕНЕ!

До Державної екологічної інспекції у Харківській області надійшло звернення щодо регулярного порушення природоохоронного законодавства, а саме спалювання сухої рослинності у приватному секторі однієї з вулиць міста Харків. З метою перевірки фактів порушення законодавства, інспекторами Державної екологічної інспекції у Харківській області разом з представниками Харківської міської ради було здійснено виїзд на місце вчинення правопорушення.

Під час обстеження місцевості були встановлені факти спалювання сухої рослинності на території приватної забудови. Проте, мешканець вказаної приватної забудови відмовився надати державному інспектору з охорони довкілля документи, що посвідчують його особу, що унеможливило складання протоколу про адміністративне правопорушення на місці. За викликом інспекторів, прибув екіпаж патрульної поліції, але правопорушник відмовився від спілкування.

Державна екологічна інспекція у Харківській області звернулась до Головного управління Національної поліції у Харківській області з проханням сприяти забезпеченню явки до Інспекції особи, що скоїла адміністративне правопорушення, для розгляду питання про притягнення його до адміністративної відповідальності.

Державною екологічною інспекцією у Харківській області було направлено лист до Харківської міської ради, щодо включення території, де було вчинено правопорушення, до території постійного патрулювання з метою недопущення в подальшому таких порушень.

Наголошуємо, що відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76, прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя. Спалювання всіх видів відходів на даній території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, накладання штрафу від 3060,00 грн до 6120,00 грн на громадян та від 15300,00 грн до 21420,00 грн на посадових осіб відповідно.

Інспекція наголошує: самовільне спалювання сухої рослинності наносить шкоду об’єктам рослинного та тваринного світу, а також навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу. Таким чином, за недотримання вимог законодавства порушникам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 241 Кримінального кодексу України забруднення або інша зміна природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, караються штрафом від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600,00-61200,00 гр відповідно) або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

При спалювані сухостою гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. В середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання.

Інспекція закликає громадян бути відповідальними, уникати та не допускати самовільного спалювання сухої рослинності! Це допоможе зберегти якість повітря та зберегти біорізноманіття, що є важливим чинником для здоров'я людей і всього навколишнього середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці