Увага акція новорічна ялинка 2023

Наближаються новорічні свята. Можливо найбільш довгоочікуваніші, головні та святково чарівні щорічні свята - Різдво та Новий рік.  

І хоча наша країна перебуває в стані війни, в стані ведення активних бойових дій з сусідньою країною агресором, і населення України потерпає від цих жахливих дій - діти України, і не тільки діти, мають право на святкування  щорічних традиційних свят.

Тому зовсім скоро в продажу з′являться лісові красуні- символ новорічних свят.

Кожного року, за офіційною статистикою, до новорічних свят в Україні вирубують майже мільйони молодих саджанців сосни та ялини,  ще сотні тисяч дерев варварським чином лишаються верхівок, які зовні схожі на молоді деревця.

З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок зелених насаджень, а також, дотримання вимог природоохоронного законодавства при заготівлі і реалізації хвойних насаджень Державна екологічна інспекція у Харківській області в передноворічний період щорічно проводить операцію «Новорічна ялинка», під час якої проводить рейдові виїзди з метою здійснення контролю за перевезенням, заготівлею та реалізацією хвойних насаджень.

Заходи з виявлення правопорушників проводитимуться в місцях продажу «новорічних» дерев. Підприємці, які здійснюють транспортування і продаж такої продукції повинні мати при собі накладну з лісництва, товаро-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинен бути електронний чіп зі штрих-кодом лісового господарства, де її виростили.

Слід зазначити, що згідно зі ст. 65 КУпАП, відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаної лісової продукції тягне за собою накладення штрафу.

Також законодавством передбачено відповідальність і за порушення порядку придбання та збуту об′єктів рослинного світу. Санкція ст.88-1 КУпАП передбачає накладання штрафу від 510 до 1700грн. з можливою конфіскацією об′єктів рослинного світу. Отже, не лише продавець, а й покупець «нелегальної» новорічної ялинки ризикують постати перед судом і отримати штраф.

Для того, щоб купити ялинку і не стати порушником, варто пам′ятати, що кожне дерево обов′язково має бути промарковане.

Інспекція закликає кожного з відповідальністю ставитись до збереження лісових ресурсів та не ставати співучасниками злочинів проти довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці