ГРОМАДЯНИ ПОВІДОМЛЯЮТЬ ПРО НЕСАНКЦІОНОВАНІ СМІТТЄЗВАЛИЩА

Недбале ставлення до природи може мати серйозні наслідки, тому важливо, щоб кожен громадянин і кожна організація брали на себе відповідальність за свої дії. В рамках цього контексту, Державна екологічна інспекція у Харківській області активно здійснює заходи щодо виявлення та припинення порушень в сфері екології.

Нещодавно до Державної екологічної інспекції у Харківській області, з використанням сервісу «ЕкоЗагроза», надійшло звернення від громадянки стосовно несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів на території Південноміської ради та Слобожанської селищної ради Харківського району. Це порушувало Закон України "Про управління відходами" і могло мати серйозні негативні наслідки для довкілля та здоров'я людей.

Для забезпечення проведення огляду та обстеження місць, де відбувається забруднення, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища здійснили виїзди на зазначені території. Під час обстеження було виявлено розміщення відходів на земельних ділянках з твердим покриттям, що є порушенням законодавства.

Відповідно до закону, утворювачі побутових відходів мають забезпечувати їх передачу до системи управління побутовими відходами, а побутові відходи, на які поширюється розширена відповідальність виробника, повинні передаватися до системи приймання або роздільного збирання. Особи, винні у порушенні законодавства у сфері управління відходами, можуть бути притягнуті до різних видів відповідальності згідно з чинним законодавством.

Наразі, внаслідок виявлених правопорушень та з метою попередження майбутніх порушень, державні інспектори проводять відповідні заходи для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Окремо, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Харківської області проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу серед відповідальних осіб Південноміської ради та Слобожанської селищної ради Харківського району Харківської області щодо поводження з відходами та проведено демонстрацію можливостей сервісу фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу «ЕкоЗагроза» для подальшого інформування населення.

Інспекція звертається до мешканців Харківської області: якщо Ви стали свідками порушення вимог природоохоронного законодавства - скористайтеся сервісом «ЕкоЗагроза» та повідомте про це. Цей сервіс спрощує фіксацію фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайної ситуації, подій а також внаслідок збройної агресії російської федерації.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці