Засідання Міжвідомчої комісії в суббасейні Сіверського Дінця

07 березня 2024 року в форматі відео-конференції відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у суббасейні Сіверського Дінця району річкового басейну Дон (крім тимчасово окупованої території) на весняний період 2024 року з урахуванням умов воєнного стану.

В роботі комісії, де були присутні представники органів державної влади, водопостачальних організацій та основних водокористувачів - учасників водогосподарського комплексу суббасейну Сіверського Дінця,  також взяло участь керівництво Державної екологічної інспекції у Харківській області.

Мета зустрічі полягала в узгодженні оптимальних заходів з управління водними ресурсами, зокрема водосховищами, з урахуванням специфічних умов воєнного стану.

Учасники засідання розглянули також питання про поточні та очікувані характеристики гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки на весняний період 2024 року в суббасейні Сіверського Дінця, а також про стан масивів поверхневих вод суббасейну Сіверського Дінця за результатами державного моніторингу.

Також було обговорено питання щодо водопостачання місцевого населення та забезпечення водою для сільськогосподарських потреб. Комісія доклала зусиль для забезпечення сталого водопостачання в районах, що перебувають у зоні конфлікту, та здійснила певні заходи щодо захисту інфраструктури водопостачання від можливих атак.

Значна увага також була приділена екологічним аспектам роботи водних систем у контексті воєнного стану. Було обговорено плани моніторингу стану водних екосистем та заходи щодо запобігання можливим забрудненням водойм під час воєнних дій.

Один із ключових аспектів, що було обговорено на засіданні, - це забезпечення стабільного функціонування водосховищ та водного господарства в умовах військових дій. Комісія обговорила план заходів щодо моніторингу стану водних об'єктів, вжиття заходів щодо їх охорони та оптимізації режимів роботи гідротехнічних споруд.

Засідання Міжвідомчої комісії стало важливим кроком у забезпеченні водного та екологічного благополуччя в умовах воєнного стану. Рішення та рекомендації, прийняті на цьому засіданні, спрямовані на збереження водних ресурсів, підтримку екосистем та забезпечення належних умов для життя та розвитку населення регіону. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці