Документування екологічної шкоди внаслідок воєнних дій


З 8 по 10 травня 2024 року відбувся семінар, організований Міжнародною благодійною організацією «Екологія - Право – Людина» та присвячений проблемі документування впливу війни на довкілля. Учасники цього заходу, серед яких була і заступник начальника державної екологічної інспекції у Харківській області Вікторія Бучнєва, розглянули ключові аспекти фіксації екологічної шкоди, завданої природі в результаті воєнної агресії.

Одним із найактуальніших викликів нашого часу є потреба у вжитті заходів для притягнення російської федерації до відповідальності за знищення унікальної природи України, за екологічні наслідки воєнних дій на нашій землі.

Першим і ключовим кроком у цьому напрямку є правильне документування, або фіксація, шкоди, завданої довкіллю. Тільки з достовірною інформацією можна буде встановити відповідальність за її заподіяння та вимагати компенсації.

 Один із ключових підходів, що був висвітлений на семінарі, полягає в створенні можливостей для діалогу між представниками державних органів, органів місцевого самоврядування, об'єктів природно-заповідного фонду та громадськими організаціями спільно працювати над збором і аналізом даних про екологічні порушення.

Висновок семінару полягає в тому, що документування екологічної шкоди внаслідок воєнних дій вимагає комплексного підходу та активної співпраці всіх зацікавлених сторін. Тільки таким чином можна буде забезпечити справедливе визначення відповідальності та відшкодування збитків.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці