Основні результати та напрями діяльності Держекоінспекції в умовах війни.


30 травня 2024 року відбулася виїзна розширена нарада Держекоінспекції, в якій взяла участь керівник Державної екологічної інспекції у Харківській області Ольга Кузнєцова. Під час наради були розглянуті важливіші питання та виклики, які стоять сьогодні перед Держекоінспекцією.

Для подолання руйнівних наслідків повномасштабної війни, яку розв'язала російська федерація проти України, Програма розвитку ООН за підтримки уряду Швеції ініціювала проект з оцінки завданої шкоди довкіллю. Цей проект спрямований на вивчення та аналіз наслідків воєнних дій для навколишнього природного середовища, а також на розробку стратегій для його відновлення.

Були обговорені основні напрями діяльності. З огляду на нові виклики, спричинені війною, Держекоінспекція зіткнулася з необхідністю реформування системи державного екологічного нагляду (контролю), адже наслідки війни для довкілля неможливо переоцінити.

Збройна агресія російської федерації спричиняє масштабні екологічні катастрофи на території України. До основних наслідків належать:

- Забруднення та засмічення земельних та водних ресурсів внаслідок обстрілів та масштабних руйнацій.

- Знищення лісових масивів та природних заповідників через обстріли та пожежі.

- Втрата середовища існування для багатьох видів флори і фауни.

Таким чином, дані про масштаби екологічної шкоди та визначення пріоритетів для відновлення є першочерговими. Важливим є підвищення ефективності інспекційної діяльності.

Наразі, впровадження нових підходів до моніторингу екологічної ситуації, адаптація нормативної бази до сучасних викликів та європейських стандартів, покращення співпраці з правоохоронними структурами для ефективного відшкодування збитків, відновлення проведення позапланових заходів державного ринкового нагляду для забезпечення відповідності продукції екологічним стандартам – саме в цьому полягає ефективність діяльності територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції.

Загалом, підтримка міжнародної співпраці у подоланні екологічних наслідків війни, реформування системи державного нагляду (контролю) та підвищення її ефективності є ключовими кроками у забезпеченні екологічної безпеки України.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці