За чисте довкілля Харківщини


На території Харківської області, вже традиційно, проведена щорічна всеукраїнська акція благоустрою «За чисте довкілля». Цей захід здійснюється на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.03.2010 № 777-р «Деякі питання проведення щорічної всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» та розпорядження Голови Харківської обласної державної адміністрації від 13.05.2020 № 222 «Про проведення в Харківській області щорічної акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою територій населених пунктів.

До благоустрою територій залучаються трудові колективи підприємств, мешканці мікрорайонів, громадськість. В межах акції організовують та здійснюють заходи з ліквідації несанкціонованих звалищ побутових та інших відходів, прибирання та приведення в належний санітарний стан прибудинкових територій, парків, скверів, дитячих та спортивних та господарських майданчиків.

Інспектори Державної екологічної інспекції у Харківській області провели обстеження територій щодо дотримання органами місцевого самоврядування та об’єднаними територіальними громадами природоохоронного законодавства в частині поводження з відходами. В межах своїх повноважень вони здійснили контроль за санітарно-екологічним станом територій та провели роз'яснювальну роботу з населенням щодо належного санітарного утримання територій.

На території Безлюдівської селищної ради було виявлено чотири факти розміщення відходів у несанкціонованих місцях на земельних ділянках з твердим покриттям. У Первомайській міській раді було зафіксовано шість подібних випадків. В рамках обстеження Наталинської сільської ради було виявлено вісім фактів розміщення відходів у несанкціонованих місцях.

Ці порушення є прямим порушенням ст. 26 Закону України «Про управління відходами». Посадовим особам було надано обов'язкові до виконання вимоги. За адміністративні порушення до відповідальності притягнуто 18 осіб, а сума накладених штрафів склала 8160 грн.

Державна екологічна інспекція у Харківській області наголошує: ліквідація несанкціонованих звалищ допомагає запобігти забрудненню ґрунтів, повітря та води, зменшує ризик виникнення екологічних проблем та покращує якість життя людей. За несвоєчасне ліквідування виявлених сміттєзвалищ, Інспекцією будуть розраховані збитки, завдані державі внаслідок засмічення та забруднення земельних ресурсів, та пред’явлені претензії.

Важливо пам’ятати, що кожен з нас може зробити свій внесок у збереження природи та забезпечення нашого майбутнього добробуту.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці