«Каразінський» – легенда Харківщини

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна - один із найстаріших університетів України. Доля цього освітнього закладу завжди була невід’ємна від долі міста.

Каразінський - це серце Харкова, завжди молоде його обличчя та його легенда. Каразінський – це гордість не тільки міста Харкова, а й усієї країни.

Внаслідок відкритого воєнного нападу росії на Україну в лютому
2022 року
після масових ракетних ударів по місту університет значно постраждав.

З перших днів війни ракетні удари були спрямовані на Каразінський університет. Так, 2 березня російський обстріл вразив будівлю економічного факультету, що на вулиці Мироносицькій, 1, від якого залишились лише стіни. Ця будівля розміщується в самому центрі міста. Наразі її чекає масштабна реконструкція.

5 березня було зруйновано університетський спорткомплекс по вулиці Отакара Яроша, 14, 11 березня - корпус Фізико-технічного факультету, розташований на вулиці Курчатова, 31, 18 березня - будівлю Інституту державного управління по проспекту Героїв Харкова, 75.

Значних руйнувань зазнали будівлі гуртожитків університету, що розташовані в різних районах міста.

Згідно з інформацією прес-служби університету, вже станом на 22 березня у нього не залишилося жодного непошкодженого корпусу. Виникає лише одне риторичне питання: Навіщо?! Це не були військові об’єкти. І така ж лаконічна відповідь: Це – політика руського фашизму, політика геноциду українців спрямована, в тому числі, на знищення освітніх закладів.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Харківської області зафіксовано шкоду, заподіяну довкіллю злочинними бойовими діями росіян.

Загальна площа пожеж, які сталися внаслідок ракетних ударів по будівлям учбових корпусів та гуртожитків склала більше ніж 36 тис. м2, що спричинило викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та завдало довкіллю шкоди в розмірі 14 млн 374,36 тис. грн. (Розрахунок виконаний відповідно до методики розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди, затвердженої Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 13.04.2022 № 175, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16.04.2022 за N 433/37769).

Руйнування будівель університету внаслідок ракетних обстрілів призвело до засмічення будівельними відходами, відходами скла та уламками бойових ракет та снарядів земельних ділянок загальною площею 39835 м2. А заподіяна довкіллю шкода склала більше ніж 2 млрд 309 млн. грн.

Шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, розраховано відповідно до «Методики визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 4 квітня 2022 року № 167.

Матеріали за цими фактами передані Спеціалізованій екологічній прокуратурі Харківської області.

Державні інспектори продовжують фіксувати збитки, завдані довкіллю внаслідок російської агресії та вживати заходи інспекційного реагування.

 Працюємо на перемогу!

     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці