Пресконференція щодо діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет»

25 вересня відбулася пресконференція в студії Kharkiv Today щодо діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет». Були присутні: заступник  Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Шахматенко, голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, очільник Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, народний депутат України Олег Бондаренко, в. о. начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Інеса Сосіна, народна депутатка України Марія Мезенцева, прессекретар Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, керівник Харківської місцевої прокуратури №2 Едуард Новіков та представники ЗМІ й екоактивісти регіону.

 «Під час позапланової перевірки ТОВ «Коксовий завод «Новомет» встановлено відсутність дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що є порушенням ст.11 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря», - зазначила Інеса Сосіна. – «Внаслідок цих порушень було розраховано шкоду, яка складає 3 млн 689 тис. грн. Також  підприємство зобов’язано в примусовому порядку отримати відповідні дозволи на викиди. На даному етапі Інспекцією вжиті всі заходи реагування в межах повноважень. Крім того триває досудове розслідування в межах кримінального провадження та будуть вживатися інші заходи реагування щодо цього порушення».


 

«Нараховані збитки від роботи підприємства становлять 3,6 мільйона гривень. Моя думка – це катастрофічно мало, однак це та сума, яка розраховується, якщо діяти згідно із діючим законодавством. Крім того, викиди, які здійснюються підприємством вночі, так і не виходить обрахувати, адже інспектори не можуть перевіряти підприємства в цей час доби. При цьому, за свідченнями жителів, ТОВ «Коксовий завод «Новомет» сильно «димить» ще й у нічні години.

Мета Держекоінспекції – не штрафи і сплата збитків, а чисте й здорове довкілля. Тому ми звернулись до суду щодо припинення діяльності підприємства. ТОВ «Коксовий завод «Новомет» не буде працювати доти, доки не почне дотримуватись природоохоронного законодавства.

Сьогодні ДЕІ активно також просуває законодавчі та нормативні зміни для підвищення штрафів та сум збитків. Зараз вони не відповідають завданій довкіллю шкоді. І саме тому в Україні мають можливість працювати такі підприємства,  яким вигідніше сплатити збитки, ніж екологізувати свою діяльність.

Впевнений, що з прийняттям законопроекту №3091 ситуація зміниться. Будуть збільшені штрафні санкції за недопуск, що змусить підприємства пропускати інспекторів на перевірки. Будуть усунуті перепони, які послаблюють екологічний контроль.  Я також вніс пропозицію щодо дозволу роботи Держекоінспекції у вихідні дні та вночі.

Сподіваюсь на швидке доопрацювання законопроекту та його підтримку Верховною Радою.» - наголосив Андрій Мальований.



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці