Жахливі наслідки ракетного обстрілу «Епіцентру»


Державна екологічна інспекція у Харківській області продовжує фіксувати злочинні наслідки російської агресії, що завдає значної шкоди навколишньому середовищу та економіці регіону. Останні події підкреслюють масштаби екологічного збитку, спричиненого ракетними обстрілами Харківщини.

25 травня 2024 року ворожий ракетний удар керованими авіабомбами прийшовся по будівельно-господарському гіпермаркету «Епіцентр К». Серед людей, які перебували в "Епіцентрі" в момент удару, багато загиблих, поранених та зниклих безвісти.

Внаслідок обстрілу сталася руйнація будівлі та виникла пожежа. Пожежа на площі більше 14000 м2 тривала 14 годин 30 хвилин. Окрім фізичної руйнації, пожежа призвела до значного забруднення атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих речовин через те, що будівельні суміші, фарба та матеріали почали вигоряти, створюючи над містом димову хмару та додаткову небезпеку для здоров'я мешканців.

За розрахунками Державної екологічної інспекції у Харківській області, шкода, завдана неорганізованими викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря становить 4 226 892,48 грн.

Крім того, внаслідок руйнації будівлі гіпермаркету відбулося засмічення земельних ресурсів, що спричинило додаткові екологічні збитки. Інспекція оцінила шкоду від засмічення земельних ресурсів у 855 903 132,00 грн. Ці суми свідчать про величезний негативний вплив на екосистему та здоров'я населення.

Матеріали та розрахунки завданих збитків вже направлено до правоохоронних органів для подальшого розслідування. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці