Суд вирішив стягнути з підприємства 120 тисяч гривень за порушення природоохоронного законодавства

Господарський суд Харківської області зобов'язав Приватне підприємство «Затишний будинок- 2006» виплатити державі більше 120 тисяч гривень. Саме в таку суму, за розрахунками Державної екологічної інспекції у Харківській області, «обійшлося» здійснення забору води з підземного джерела з артезіанської свердловини розташованої в смт. Солоницівка.

Ще восени 2018 року Інспекція провела планову перевірку на  підприємстві «Затишний будинок - 2006». В ході перевірки було встановлено, що упродовж майже двох років (з серпня 2015 по лютий 2017 р.р.) підприємство здійснювало самовільне водокористування, що є порушенням ст. ст. 44, 48, 49 Водного кодексу України. Також виявлено факти самовільного користування надрами (підземні води) , що є порушенням ст. ст. 16,19, 21 Кодексу України про надра.

Керуючись спеціальною Методикою, держінспектори з охорони навколишнього природного середовища підрахували, що збиток від таких дій підприємства склав більше 120 тисяч гривен. Інспекція запропонувала підприємству компенсувати цю суму добровільно, але позитивної відповіді не отримала, тому звернулась до Господарського суду Харківської області з метою примусового стягнення збитку.

Судовий процес тривав більше 2 років, але у 2020 року Господарський суд Харківської області виніс рішення про стягнення з ПП «Затишний будинок - 2006» усієї суми нанесеного довкіллю збитку. Наразі, Інспекцією направлено лист до ВДВС із заявою про відкриття виконавчого провадження.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці