Відповідальність селищної ради визнана судом

Другий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції у Харківській області та Державної екологічної інспекції України до Старосалтівської селищної ради Вовчанського району.

Факт порушення природоохоронного законодавства Інспекція виявила 05 квітня 2019 року під час планового обстеження території сільради.

Екологічна інспекція винесла селищній раді припис із вимогою привести територію в належний екологічний стан, організувати збирання та видалення відходів, забезпечити виконання делегованих повноважень про питну воду, питне водопостачання та водовідведення  запропонованим шляхом реалізації, тощо. Але селищна рада відреагувала дуже «загострено», нею було подано позов про скасування наказу про планову перевірку та про визнання дій Інспекції протиправними.

Для того щоб довести законність своїх дій, вставши на захист прав на безпечний екологічний стан населення Вовчанського району, Інспекція та Держекоінспекція були відповідачами у судовій справі  майже рік.

У даному судовому процесі приймала  участь Державна екологічна інспекція України, оскільки сільрада вирішила скасувати також і наказ центрального органу про «Перелік центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих органів виконавчої влади органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, які планується перевірити у 2019 році».

Нагадаємо, що відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», місцеві органи виконавчої влади несуть відповідальність за правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою населених пунктів і спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини.

А Інспекція, як контролюючий орган, буде наглядати за дотриманням екологічного законодавства, з метою гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров'я людей.

01 червня 2020 року Другим апеляційним адміністративним судом скарги Інспекції були задоволені.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці